Kada se primenjuju proteze za zube?


Kada dođe do gubitka nekoliko zuba, to za pacijenta predstavlja veliki problem. I to ne samo estetski, već dolazi i do funkcionalnih problema sa žvakanjem, kao i ubrzanog propadanja preostalih zuba. Jedno od mogućih rešenja je i izrada totalne ili parcijalne proteze

Naravno, stav naših stomatologa je da je uvek bolje ugraditi implant. Međutim, u slučajevima kada se ne mogu ispuniti uslovi za implant, proteze mogu biti odlično rešenje.  

Zavisno od broja zuba koji nedostaju odlučujemo se za: 

proteze za zube, totalne proteze, mobilne proteze, wisill

  • Totalne proteze
  • Parcijalne proteze, skeletirane-wisill


Totalne proteze


Totalna proteza se pravi kada su pacijenti potpuno bezubi, odnosno kada ostanu bez ijednog zuba. Iako estetski dosta dobro izgledaju, ove proteze umeju da pacijentu zadaju teškoće prilikom nošenja jer ograničavaju svakodnevnu funkciju. Potrebno je da prođe određeni period prilagođavanja, naročito kada pacijenti prvi put dobiju proteze. Ipak, nakon nekoliko dana konstantnog nošenja, dobro se prihvataju. Kada mogućnosti to dozvoljavaju, bezubost je bolje rešiti ugradnjom 4 ili 6 implanata, a zatim ih opteretiti fiksnim radom ili protezom koja je tada nošena implantima. Ovakva proteza je mnogo udobnija i funkcionalnija. 

I pored modernih rešenja, totalne proteze i dalje imaju veliku primenu, naročito među našim najstarijim pacijentima.


Mobilna proteza - WISILL


Mobilna proteza - WISILL se primenjuje kada pacijent ima nekoliko svojih zuba. Oni se tada pripreme da podnesu deo pritiska žvakanja, što je mnogo zdravije za tkiva na koja naleže proteza. Osim toga, wisill proteze imaju metalnu konstrukciju, pa su samim tim gracilnije, zbog čega je pacijentu lakše da ih nosi. Posebnim livenim kukicama se zakače za zube i ne mogu da spadnu, te se pacijenti osećaju dosta komfornije sa njima. 

U našoj ordinaciji se često rade i kombinovani radovi. Tada se preostali zubi zaštite krunicama i napravi se mnogo bolja veza između krunice zuba i proteze, takozvanim atečmenima. Takve proteze se jako dobro drže na zubima, a izbegnute su i kukice koje nisu estetski zadovoljavajuće rešenje.i Ovakav rad većina pacijenata prihvata sa oduševljenjem.


Proteze za zube - cene


U Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" cena totalne proteze iznosi 25.000,00 dinara, dok cena mobilne proteze - Wisill  iznosi 45.000,00 dinara.Za sva dodatna pitanja vezana za proteze ili druge usluge, kontaktirajte nas telefonom.

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS