Skoro svako od nas se nekada u životu susreo sa pojavom afti.

Afte su male, beličaste okruglaste lezije (oštećenja) na sluzokoži usne duplje. Mogu se javiti na raznim mestima - na usnama, jeziku, desnima, nepcima, unutrašnjem delu obraza, podu usne duplje.


afte u ustima


Uzrok nastanka afti 

Ne postoji tačno određeni razlog nastanka afti, ali se smatra da češće nastaju kod žena nego kod muškaraca. Kada nam padne imunitet, kada imamo nedostatak vitamina iz kompleksa vitamina B, kada smo kontinuirano izloženi emocionalnom stresu, afte su veoma česta pojava. Takođe, preosetljivost na određenu hranu može biti uzrok njihovog nastanka. Mehaničke povrede prilikom pranja zuba, kao i bakterijske i virusne infekcije su njihov čest uzročnik.


Da li su afte opasne?

Za ljude je veoma važno da znaju da one nisu zarazne i da su potpuno benigne tvorevine. Ipak, dešava se da afte budu simptom nekih drugih dešavanja u organizmu kao što su autoimune bolesti,Behčetov sindrom, celijakija, dijabetes. U slučaju da često imate problem sa njima, uvek je dobro posetiti stomatologa radi otklanjanja eventualnih nedoumica.


Koje vrste afti postoje?

Postoje tri vrste afti:

    1.Velike - aphtae major 

Velike afte nisu tako česta pojava. Izazivaju malo intenzivnije simptome od malih afti, prvenstveno zbog svoje veličine koja prelazi 1cm u obimu, najčešće do 5cm. Prodiru dublje u tkivo, pa im je potrebno i duže da zarastu prirodnim putem. Nekada čak i do 6 nedelja 

  2. Male - aphtae minor

Male afte su najčešće od svih afti. Male su, dimenzija do 1cm, okruglaste beličaste lezije, okružene crvenim haloom. Jako su bolne na dodir, na kontakt sa začinjenom hranom. Najčešće same od sebe nestaju nakon 7-10 dana. Potrebno je samo strpljenje.

  3. Hereptiformne afte

Ova vrsta afti pojavljuje se udruženo. 10-100 manjih oštećenja javljaju se na određenim delovima sluzokože usne duplje i vrlo često se spajaju u jednu veću, koja liči na čir.


Da li su afte isto što i fistule u ustima?

Fistule su lezije nalik bubuljicama na sluzokoži iznad zuba koji je uzročnik. Nastaju kao posledica infekcije kanala korena zuba hronične prirode. Afte nisu isto što i fistule u ustima. Afte nestaju nakon 7-10 dana i ne ostavljaju posledice. Nakon nestanka fistule često ostaje fibrozno tkivo kao znak da se tu nekad nalazila fistula. U slučaju fistula treba endodontski tretirati zub uzročnik. Tek nakon toga fistula potpuno nestaje i ne vraća se.


Kako se leče afte?

Male afte najčešće prolaze same, bez terapije, nakon 7-10 dana. Nakon nestanka, ne ostavljaju nikakav trag.


Prirodni način lečenja

Najbolji prirodni lek za afte u ustima je poboljšanje imuniteta. Zatim se pristupa uklanjanju bola i ubrzavanju zarastanja lezije.

Propolis - rastvor propolisa se koristi mućkanjem par puta dnevno po pola minuta. Odličan je za pojačavanje imuniteta i ubrzavanje zarastanja ranice.

Vitamin C - pomaže u obnavljanju sluzokože, kao i u podizanju imuniteta.

Prirodni čajevi od kamilice, žalfije i hajdučke trave dobra su sredstva za ublažavanje bolova. Treba ih koristiti nekoliko puta dnevno, ispiranjem usta.

Takođe, neophodno je iz ishrane isključiti svu hranu koja je kisela, ljuta ili gorka, previše slana. Ako je osoba pušač, cigarete ne treba koristiti barem određeno vreme, do nestanka lezije. Isto važi i za žestoka alkoholna pića koja iritiraju oralnu sluzokožu.

Pojačana oralna higijena ultra soft četkicama i pastama za zube je vazna stavka u lečenju afti prirodnim putem. Što češće treba koristiti i čistač jezika čime se uklanjaju bakterije i gljivice koje se nastanjuju na njegovoj površini. 


Koliko afte dugo traju?

Nažalost, bez obzira na metod prirodnog lečenja, afte u ustima traju od 7-14 dana, pre svega u zavisnosti od njihove veličine. Što se pacijent više pridržava saveta stomatologa kako da ubrza zarastanje ranice, to će izlečenje nastupiti ranije.


Da li je moguća popravka zuba dok traju afte?


popravka zuba dok traju afte


Ako pacijent oseća bolove u zubu koji su jaki i akutni, popravka zuba za vreme trajanja afti je ne samo moguća, već i neophodna. Pacijent će možda osećati nelagodnost i bol na mestu afte zbog potrebe da jače otvori usta, posebno ako su afte na mestima u blizini zuba koji boli. Svakako, potrebno je jednokratno otkloniti bol, a zatim sačekati da afta zaraste i nestane, pa nastaviti sa započetom terapijom.


Da li je moguća ugradnja implanta dok traju afte?

Ugradnja implanta je moguća za vreme trajanja afti. Posebno ako su u pitanju male lezije koje brzo nestaju. Ako su u pitanju veće afte, koje su pritom i jako bolne, intervencija se moze odložiti za nedelju do dve, dok rana ne zaraste, a pacijent bude potpuno spreman za hiruršku intervenciju.


Lečenje afti laserom

Lečenje afti laserskim putem je u današnje vreme vrlo uspešan tretman

U Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" koristimo laser za meka tkiva najnovije generacije. U lokalnoj anesteziji tretiramo afte u jednom tretmanu, nakon čega pacijent odlazi kući bez većih tegoba. Zarastanje je ubrzano i poboljšano, a bolovi koje pacijent oseća smanjeni.

Ukoliko i Vas muče afte, zakažite svoj prvi pregled u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović". Mi ćemo se pobrinuti da Vam pomognemo pravovremenom terapijom i savetima.


Komentari

Vaše ime i prezime *
Vaš email *
Vaš komentar *


Pročitajte još:


Vrste proteza za zube

Kada se kaže "proteza za zube", svi uglavnom pomisle na totalnu protezu – prot...


Hollywood smile

Šta znači kad kažemo Hollywood smile?Kada se kaže Hollywood smile (Holivudski osmeh), već...


Bol u desnima – zašto nastaje i kako nestaje

Šta su desni?Desni predstavljaju meko tkivo koje okružuje zube. Kada su desni zdrave, imaju ...


Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS