Tokom života ste sigurno imali priliku da se susretnete sa više stomatologa i samim tim, da sa njima steknete različita iskustva.

Neka od njih su bila prijatna, dok druga možda i nisu bila baš za pamćenje. Ipak, treba znati da uzroci neprijatnih iskustava ne leže uvek u nekompetentnosti zubara (kako većina voli da veruje), već da postoji veliki broj faktora koji utiču na to kakav je naš sveukupan doživljaj.

Samo jedno negativno iskustvo može da uzrokuje da vi ili vaše dete razvijete strah od zubara koji može da dovede do toga da uopšte ne odlazite na redovne kontrole. Na ovaj način od sitnih problema koji bi se rešili lako i brzo, nastaju ozbiljniji problemi koji zahtevaju veće i dugotrajnije intervencije.

Dakle, da biste postigli, ali i uspešno zadržali idealan stepen oralnog zdravlja, veoma je bitno da pronađete adekvatnog stomatologa. On pre svega mora biti stručan, ali je gotovo jednako važno da bude otvoren za izgradnju dobrog odnosa sa pacijentom, zasnovanog na poverenju.  



Na koje stvari treba da obratite pažnju prilikom odabira zubara:


1. Kompetentnost i iskustvo stomatologa


Svakom od nas je pri odabiru osobe koja se brine o njegovom zdravlju, pre svega važno da zna da je u sigurnim rukama. Stomatolog treba da bude stručan, da dobro poznaje i profesionalno obavlja svoj posao. Tako nam uliva sigurnost i poverenje. Stručna usavršavanja su sastavni deo prakse dobrih lekara. Time proširuju znanje koje već poseduju, a svojim pacijentima pružaju sve kvalitetnije usluge.

S obzirom na to da je stomatologija veoma široka oblast, jedan stomatolog ne može odlično da poznaje baš sve njene grane. Bitno je da vaš zubar sarađuje sa specijalistima drugih oblasti i da je spreman da vas uputi na svog kolegu kada konkretan slučaj premašuje njegovu ekspertizu.  


2. Odnos stomatologa prema pacijentu


U životu svako od nas gradi odnose koji mu lično prijaju. Tako je i kada biramo lekare. Potrebna nam je osoba sa kojom ćemo moći da razgovaramo o svim svojim nedoumicama. Važno je da vaš odabrani zubar ima strpljenja da vas sasluša i da vam prave savete, pogotovo ukoliko patite od nekog vida dentofobije. Ukoliko već u prvoj poseti zubaru osetite da vam stomatolog nije u potpunosti posvećen, onda takav zubar verovatno i nije najbolji izbor. Ovakav neadekvatan tretman dobija se čak i od strane najsposobnijih i najstručnijih stomatologa u slučaju kada isti prihvataju prevelik broj pacijenata i jednostavno nemaju dovoljno vremena da se posvete svakom pacijentu na prikladan način.

Najbolje ćete prepoznati ovakvog stomatologa po vrlo kratkim odgovorima i neudubljivanju u razgovor.

Ono što bi trebalo da znate jeste da su savetovanje i konsultacije sastavni deo usluge koju plaćate i nikako ne pristajte da za isto budete uskraćeni.


Na koji način doći do dobrog stomatologa?


1. Preporuka prijatelja, poznanika, rodbine


Jedan od najčešćih načina na koji dolazimo do stomatologa jeste preporuka prijatelja, poznanika, rodbine. U trenutku kada nam zatreba stomatolog, najčešće nas nešto boli. Tada smo ranjivi i osetljivi i razumevanje nam je više nego potrebno. Dobra iskustva naših najbližih nam znače mnogo i postavljuju osnov poverenja koje kasnije samo utvrđujemo i ojačavamo daljom saradnjom sa lekarom.


2. Internet preporuke


Takođe, danas možete preporuke potražiti i na internetu. Većina online adresara firmi ima opcije ocene korisnika i komentara. Pročitajte ih i saznajte i tuđa iskustva.


Na šta obratiti pažnju prilikom prvog odlaska kod zubara?


1. Hitni slučajevi


Treba se raspitati kako ordinacija u koju planiramo da odemo tretira hitne slučajeve. Potreban nam je neko na koga možemo da računamo kada nas iznenada zaboli zub. Ako vam u ordinaciji u takvim slučajevima izađu u susret i zakažu najraniji termin, znate da na takvog stomatologa možete da se oslonite kada vam je najpotrebnije. Nekada nam i samo saveti i uputstva koja možemo da dobijemo telefonom od našeg lekara puno pomognu u poboljšanju trenutno lošeg stanja.


2. Ordinacija


Veoma je važno da nam stomatološka ordinacija u koju odlazimo bude prijatna i da nudi sve potrebne mogućnosti. Posebno ćemo izdvojite sledeće:


a) Čistoća i urednost

Čistoća i urednost su bitne stavke jer odaju stav osoblja prema higijeni. Ako je i ona na visokom nivou, pacijenti imaju više poverenja u to da će se i intervencije obaviti uz puno pažnje i po svim pravilima struke.


b) Lokacija i radno vreme

Takođe je važno da nam odgovaraju i lokacija i radno vreme ordinacije. Ako je potrebno da dolazimo često, bolje je da nam ordinacija bude blizu. Uskladiti radno vreme stomatologa sa našim radnim vremenom često nije lako, pa je uvek bolje birati stomatološku ordinaciju koja radi čitav dan.


c) Načini plaćanja

Način plaćanja koji ordinacija omogućava nije ništa manje bitan. Ako obavljamo intervencije koje su dugotrajne i skupe, zgodno je da imamo više različitih mogućnosti plaćanja - pored gotovine, dobro je da izabrana ordinacija omogući plaćanje gotovinom i čekovima građana, platnim karticama kao i putem administrativne zabrane. Ovako nam plaćanje neće biti prepreka ka postizanju najboljeg oralnog zdravlja.


d) Rendgen dijagnostika

Pacijentima je uvek zgodnije kad ordinacija nudi mogućnost snimanja zuba u svojim prostorijama. Tako se gubi manje vremena na odlazak u dijagnostičke centre, pa u okviru jednog zakazanog termina može i da se postavi dijagnoza sa velikom sigurnošću, ali i da se obavi intervencija.


Najbolji zubar za decu


Ako je vaše dete anksiozno kada je reč o posetama zubaru, nemojte odlagati problem. Iako su mala i imaju tek mlečne zube koje će smeniti stalni, deca moraju da idu na redovne kontrole. Kontrole kod dece mlađeg uzrasta su jako važne jer mogu sprečiti pojavu karijesa pre nego što problem postane ozbiljniji. Redovne posete zubaru kod dece mlađeg uzrasta nekada podrazumevaju samo navikavanje deteta na proceduru - dete sedne na stolicu, razgovara sa stomatologom, upoznaje instrumente koje on koristi, navikava se na zvuke koje ih prate. Ovakve kontrole, iako deluju neefikasno, vrlo su važne zbog toga što zubar dobija priliku da izgradi dobar odnos sa detetom, pa dete počinje da prihvata odlaske kod zubara kao nešto sasvim normalno. Na ovakvoj osnovi, ukoliko dođe do situacije kada se mora odraditi intervencija, dete će biti spremnije na saradnju. Dakle, kada birate stomatologa za svoje dete, odaberite isključivo onog koji je spreman da izdvoji vreme za privikavanje deteta na kompletan proces.


Najbolji zubar u Beogradu


U Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović” svakom pacijentu pristupamo individualno. Možete biti sigurni da ćete pored adekvatne brige o vašem oralnom zdravlju, uvek moći da se obratite našim zubarima za savet. Oni su tu da vas saslušaju i pronađu najbolji način kako da vam bilo koja intervencija prođe što prijatnije. Višegodišnja praksa pokazala je da nam se pacijenti rado vraćaju i da nas preporučuju svojoj porodici i prijateljima. Takođe, naši najmlađi pacijenti koji nam dolaze nasmejani, dokaz su strpljenja i ljubavi koje ulažemo u svoj posao. Sve ovo nas samo dodatno motiviše da se još više potrudimo, da svakim danom unapređujemo kvalitet svojih usluga, kao i da opravdamo standard koji smo već uspostavili.


Kako bismo vam pomogli da što lakše prevaziđete svoje strahove od zubara, preporučujemo vam da počnete sa prepoznavanjem istih. Počnite tako što ćete pročitati članak o dentofobiji koji smo za vas pisali na blogu strah od zubara.


Ukoliko želite da zakažete konsultaciju, budite slobodni da nas kontaktirate i dođite da zajedno rešimo sve vaše oralne probleme!


Čekamo vas u Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović”!




Komentari

Vaše ime i prezime *
Vaš email *
Vaš komentar *


Pročitajte još:


Pokvaren zub – kada je vreme da se javite zubaru?

Zdrav zub se sastoji od krunice i korena, odnosno gleđi koja prekriva krunu, cementa koji obavija k...


Vrste proteza za zube

Kada se kaže "proteza za zube", svi uglavnom pomisle na totalnu protezu – prot...


Korona virus u stomatološkoj ordinaciji

Pre korona virusaTaman kad smo se spremili za tople, prolećne dane, kada smo isplanirali kako ćemo...


Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS