Pre korona virusa


Taman kad smo se spremili za tople, prolećne dane, kada smo isplanirali kako ćemo konačno kvalitetno da provedemo vreme u prirodi, posle duge i dosadne zime, desilo se nešto što nas je po ko zna koji put podsetilo na reči Džona Lenona: “Život je ono što nam se dešava dok mi pravimo planove.“ 

Desila nam se pandemija korona virusa.

Naravno da niko od nas nije bio spreman. Uostalom, ko bi i mogao da bude dovoljno pripremljen za dane u izolaciji, za strah za zdravlje najmilijih, za život promenjen iz korena?

U takvim okolnostima, nismo više sigurni kako treba postupati u situacijama koje su prethodno bile uobičajene u našem životu. Čak i najobičniji odlazak kod zubara u nama budi osećaj nesigurnosti, dvoumljenja i brige. Da li tako treba da bude i šta uraditi ako vas zaboli zub za vreme pandemije korona virusa, pročitajte u našem daljem tekstu.

Šta je korona virus?


Korona virus je virus iz grupe respiratornih virusa koji se prenosi kapljičnim putem. To su one kapljice koje se vazduhom šire kada kašljemo, kijamo i pričamo. Takođe, ovaj virus se nalazi i u pljuvački u našim ustima i grlu. Kapljice ne ostaju previše dugo u vazduhu već padaju na zemlju i površine. Možemo se zaraziti udisanjem kapljica, kao i dodirivanjem usta, nosa i očiju nakon kontakta sa zaraženom površinom. Takođe, ovaj virus se prenosi i fekooralnim putem.

Ljudi su najzarazniji tri dana nakon pojave prvih simptoma, ali su zarazni i pre njihove pojave, kao i u kasnijim fazama bolesti. 

Period inkubacije nije sasvim precizno definisan i kreće se od jednog do 14 dana, mada ima zabeleženih slučajeva sa inkubacijom i preko 3 nedelje.

Iako ovaj virus ima nespecifične simptome (dijareja, umor, bol u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa),  tri simptoma infekcije ovim virusom su se izdvojila kao najčešća:

 1. Povišena temperatura
 2. Suv kašalj
 3. Nedostatak vazduha

Većina zaraženih (oko 80%) prolazi kroz ovu bolest asimptomatski. Od onih 20% populacije koji razviju simptome, 15% ima lakšu kliničku sliku, dok oko 5% razvije težu kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju. Kod takvih pacijenata se može javiti upala pluća, akutni respiratorni distres sindrom, sepsa, otkazivanje bubrega.


Koje grupe stanovništva su najugroženije?


Smatra se da su najugroženiji stariji pacijenti sa pridruženim bolestima kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti. Sa druge strane, dosadašnja saznanja su da deca ne spadaju u ugroženu kategoriju.


Kako se zaštititi?


Pošto još uvek nije pronađen specifični lek niti vakcina protiv ove bolesti, smatra se da je jedini način da se spreči infekcija ovim virusom – primena socijalnog distanciranja i lične zaštitne opreme. U tom smislu preporučuje se:

 • Izbegavanje kontakata sa osobama koje kijaju, kašlju ili imaju temperaturu.
 • Izbegavanje kontakta sa osobama koje dolaze iz ugroženih područja.
 • Temeljno, često i dugo pranje ruku.
 • Izbegavanje dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama.
 • Držanje rastojanja od 2m od drugih osoba.
 • Nošenje maske u zatvorenom prostoru i gradskom prevozu.

Da li je bezbedno ići kod stomatologa za vreme trajanja epidemije?


Stomatološke ordinacije u Srbiji su još na samom početku epidemije dobile preporuku od Stomatološke komore Srbije kako treba da se ponašaju u uslovima virusa koji je u usponu.

Njihove preporuke se odnose na to da se primaju samo hitni slučajevi koji podrazumevaju bol, otok ili krvarenje.
Naravno, pacijente mogu da primaju samo ordinacije koje su obezbedile zaštitnu opremu svojim lekarima i ordinacije koje su uspostavile uslove rada u samoj ordinaciji tako da se poštuju potpuno sve mere predložene od strane epidemiologa.


Korona virus i stomatološka ordinacija „Pavlović“


Od početka pandemije, naša ordinacija je jedna od retkih u Beogradu koja se odlučila da NE PREKIDA SVOJ RAD. Smatrali smo dužnošću da svojim dugogodišnjim pacijentima budemo dostupni i u dobrim, kao i u lošim vremenima. 

Dr Aleksandar Pavlović je, vođen željom da pomogne svojim pacijentima, na sopstveni zahtev, od MUP-a Republike Srbije, dobio posebnu dozvolu za kretanje do ordinacije „Pavlović“ i za vreme policijskog časa, kako bi primio pacijenta u hitnom stanju. Kao iskusni lekar i predvodnik našeg tima, on je pacijentima dostupan i u vreme kada drugi imaju zabranu kretanja. 

S obzirom na to da obustave rada kod nas nije bilo ni u jednom trenutku, Stomatološka ordinacija „Pavlovićobezbedila je najsavremenije mere zaštite kako bi svoje pacijente, ali i svoje osoblje, zaštitila od eventualne infekcije. Jednokratni mantili, zaštitne hirurške maske, zaštitne naočare, kape i viziri su deo naše svakodnevice. Takođe, preduzeli smo i još mnogo velikih i malih koraka u cilju sprečavanja prenošenja ove infekcije u našoj ordinaciji. 


Naš protokol zaštite protiv korona virusa


Pošto su se mnogi naši pacijenti raspitivali o tome kako radimo, evo DETALJNOG PROTOKOLA koji, po preporuci Stomatološke komore Srbije, primenjujemo bez izuzetka:

1. Obavezno telefonom proveravamo svakog pacijenta na dan njegovog dolaska u ordinaciju i postavljamo sledeća pitanja:

 • Da li ste u poslednjih 14 dana putovali u rizična područja?
 • Da li ste imali bilo kakve kontakte u poslednjih 14 dana sa osobama koje su putovala u rizična područja?
 • Da li ste u poslednjih 14 dana bili u kontaktu sa bilo kojom osobom zaraženom virusom COVID-19?
 • Da li ste u poslednjih 14 dana imali povišenu temperature i respiratorne probleme (kašalj, kijanje), dijareju ili bilo kakav simptom gripa?

2. Ukoliko pacijent odgovori sa “NЕ” na sva postavljena pitanja, može doći u našu ordinaciji, ali ga zamolimo, ako je u mogućnosti, da dođe bez pratnje.

3. Ukoliko pacijent odgovori sa “DA” makar i na jedno pitanje, posetu odlažemo.

4. Ovako pripremamo čekaonicu:

 • Primenjujemo redovnu dezinfiekciju površina i predmeta sa kojima je pacijent bio u kontaktu 70% alkoholom ili 0.1% natrijum hipohloritom.
 • Stolice su razmaknute u čekaonici.
 • Izbegavamo preklapanje pacijenata.
 • Kad god postoji mogućnost, zamolimo pratnju da napusti ordinaciju.

5. Postupak sa pacijentom u ordinaciji:

 • Pacijent mora oprati ruke nakon ulaska u ordinaciju u trajanju od jednog minuta i potom ih dezinfikovati.
 • Pacijent popunjava upitnik koji nam je prosledila Stomatološka komora Srbije u kome se do detalja traže podaci vezani za njegovo zdravstveno stanje i eventualne kontakte sa obolelima od COVID-19.
 • Pre tretmana pacijentu dajemo da ispere usta rastvorom 1-3% vodonik peroksida i 1% povidon joda.
 • Smanjujemo na najmanju moguću meru intervencije koje provociraju kašalj i intervencije koje podrazumevaju proizvodnju aerosola .
 • Medicinski otpad, uključujući jednokratnu zaštitu, tretiramo kao potencijalno zarazan.
 • Radnu odeću takođe smatramo verovatno kontaminiranom.


Stomatološke sestre koje rade u našoj ordinaciji sa velikim entuzijazmom svakodnevno rade punom parom kako bi sve ove mere bile preduzete na vreme i bez izuzetka. 

Njihova predanost odnosi se pre svega na detaljnu dezinfekciju ordinacije posle svakog pacijenta. To uključuje sve površine sa kojima je pacijent bio u kontaktu - od ulaska u ordinaciju (kvake), preko čekaonice, do stomatološke stolice i njenih pratećih elemenata. 


Kako doći kod nas?


Ako vas boli zub ili imate neko od navedenih hitnih stomatoloških stanja (otok, bol, krvarenje, trauma) ne ustručavajte se da nas kontaktirate telefonom na 063/8211-603.
Naše ljubazno osoblje će vam se javiti i uputiti vas u dalju proceduru. 


Prepustite našim lekarima svu brigu o vašem oralnom zdravlju! 


Mi smo tu za vas i kada je teško!


Komentari

Vaše ime i prezime *
Vaš email *
Vaš komentar *


Pročitajte još:


Najbolji konac za zube i kako ga koristiti

Svima nam je poznato da je dobra oralna higijena glavni preduslov zdravlja naših zuba i mekih...


Hollywood smile ili holivudski osmeh i koja je cena za hollywood smile

Šta znači kad kažemo Hollywood smile?Kada se kaže Hollywood smile (Holivudski osmeh), većina na...


Kako izbeliti zube?

U današnje vreme sve se više teži postizanju lepog i zdravog osmeha. Standardi lepote...


Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS