Svima nam je poznato da je dobra oralna higijena glavni preduslov zdravlja naših zuba i mekih tkiva. Ipak, čak i kada to znamo, ponekad zaboravljamo šta se sve podrazumeva pod pravilnom oralnom higijenom. 

Evo kratkog podsetnika:

 1. Redovni odlasci kod stomatologa na kontrole, najmanje jednom u šest meseci, a po potrebi i češće. 
 2. Redovno pranje zuba, dva puta dnevno – pre doručka i posle poslednjeg obroka u toku dana, u trajanju od najmanje tri minuta.
 3. Korišćenje zubnog konca pre pranja zuba, jednom dnevno, i u međuvremenu po potrebi.
 4. Pravilna i uravnotežena ishrana – ishrana sa dosta povrća i voća uz minimalnu upotrebu grickalica i slatkiša, posebno između obroka.

Pacijentima je uglavnom poznato sve što smo naveli u ovom podsetniku. Ipak, skoro najveći broj pitanja postavljaju nam vezano za upotrebu zubnog konca. Koji konac koristiti, kada, kako. 

Zato smo i rešili da našim pacijentima ovde predstavimo jedan mali priručnik upotrebe zubnog konca. Kada ga savladate, vaši zubi će vam biti zahvalni.Konac za zube - sve što treba da znate!


Zubni konac je, pored četkice za zube i kalodonta, jedno od glavnih sredstava za pravilno održavanje higijene usta i zuba. Glavna svrha mu je uklanjanje ostataka hrane i nakupljenog dentalnog plaka između zuba i sa mesta na koje četkica ne može da dospe. 

Zubni konac se pravi od veštačkog materijala – najlona (kada se sastoji od jednog vlakna) ili politetrafluoroetilena (kada se sastoji od više upredenih vlakana). Pakuje se u plastične kutijice u dužini do 100m i može biti različite debljine. 


Vrste konca za zube


Postoje različite vrste konca za zube. Neki su klasični – sadrže samo najlon. Neki su navošteni – imaju tanak sloj voska, drugi su natopljeni rastvorom fluora koji ima antibakterijski efekat.
Takođe, zubni konac može biti namotan u kutijici, a može se prodavati i razapet na štapiću. 

U prodaji su i posebne vrste konca za zube – ortodontski (koji se koristi kod fiksnih proteza) i konac za čišćenje prostora oko zubnih implanata.


Kako izabrati najbolji konac za zube?


Koji ćete konac za zube izabrati, na prvom mestu zavisi od vaših potreba. 

Dakle, faktori koji utiču na izbor konca su sledeći:

 1. Veličina prostora između zuba – Ona pre svega utiče na izbor debljine konca. Ukoliko je prostor između zuba veći – bira se deblji konac. Takođe, navošteni konac može dati utisak veće debljine, pa ako imate manji prostor između zuba ili teskobu lakše će biti korišćenje konca bez voska.
 2. Terapija fiksnim protezama – U ovom slučaju bira se specijalizovani ortodontski zubni konac koji se koristi zajedno sa posebnim interdentalnim četkicama za proteze. Ovaj konac je navošten, kako bi lakše prošao pored i između metalnih delova proteze. Pravilno čišćenje zuba za vreme nošenja proteze je od velikog značaja i umnogome doprinosi uspehu terapije.
 3. Ugrađeni implanti – Postoje i posebne vrste konca preporučene u slučaju održavanja oralne higijene oko zubnih implanata. Zubni implanti su veoma osetljiva mesta u vašim ustima na koje treba obratiti pažnju, posebno što se tiče higijene. Što je bolja higijena, dugotrajnost implanata je veća.
 4. Spretnost u korišćenju konca – Osobe koje su manuelno spretnije više vole konac koji se namotava na prste, čime preciznije vode konac pri čišćenju. Sa druge strane, postoje i oni kojima je lakše da koriste kraći konac na štapićima. Štapići su takođe dobri za čišćenje udaljenih površina bočnih zuba.


Kako pravilno koristiti konac za zube?


Nije dovoljno koristiti konac za zube. Veoma je važno koristiti ga pravilno. 

Posledica njegove loše upotrebe nije samo loša higijena, već i povrede desni i zuba koje mogu da budu ozbiljne. 

Zato, ako niste sasvim sigurni kako se konac za zube koristi pravilno, poklanjamo vam


VODIČ ZA PRAVILNU UPOTREBU KONCA ZA ZUBE


 1. Konac za zube može se koristiti i pre i posle pranja zuba, ali se više preporučuje njegova upotreba pre pranja zuba. Razlog za ovakvu preporuku leži u tome što se korišćenjem zubnog konca iz međuzubnih prostora odstranjuju komadići hrane i naslage plaka. Njih je zatim regularnim pranjem četkicom i kalodontom potrebno odstraniti iz usta.
 2. Koristite ga svakodnevno, barem jednom dnevno, a po potrebi i više puta dnevno, obično nakon obroka.
 3. Namotajte oko 30 cm konca na kažiprste ili srednje prste dveju ruku i ostavite oko 5 cm slobodnog konca između.
 4. Zatim zategnite konac i nežno ga preko površine zuba spuštajte do ispod desni.
 5. To ponovite i sa susednim zubom u istom međuzubnom prostoru.
 6. Za svaki deo zuba koristite novi deo konca.
 7. Vodite računa da ne povredite desni tako što ćete pažljivo dozirati pritisak.
 8. Vratite ga prema griznim površinama zuba na isti način.
 9. Ako konac negde zapinje ili izlazi iz usta iskrzan, razlog tome su stare, neadekvatne plombe ili zubni kvar. Obratite se stomatologu da proveri uzrok.


Šta ako desni krvare pri upotrebi konca za zube?


Često se dešava da posle upotrebe konca za zube pacijenti primete da im desni krvare. Možda čak i više nego pre njegove upotrebe. 

Razlog ovome može ležati u nepravilnoj upotrebi konca, kada se desni oštećuju i kao posledica povrede, krvare.

Ipak, razlog krvarenja desni može biti i u tome što u prostoru između pojedinih zuba postoji parodontalni džep koji se korišćenjem konca čisti i drenira. Iz njega se oslobađaju bakterije i njihovi produkti, kao i ostaci hrane. 

Ako krvarenje traje nekoliko dana, a zatim počne da se smanjuje, pa prestane, ovo može biti njegov uzrok. Ipak, ako se nastavi u dužem vremenskom periodu, treba konsultovati stomatologa kako bi utvrdio tačan uzrok krvarenja vaših desni.


Edukacija o pravilnoj oralnoj higijeni u Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović”


U Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović” naši stomatolozi svakom pacijentu pomažu da nauči pravila u održavanju oralne higijene. Kad god procenimo da je potrebno, pacijentima objasnimo tehniku pravilnog pranja zuba demonstriranjem na modelu. Takođe, otklanjamo im sve nedoumice oko korišćenja zubnog konca i interdentalnih četkica kao pomoćnih sredstava u održavanju oralne higijene.

Smatramo da je bolje “sprečiti nego lečiti” i činimo sve da naši pacijenti dobro obave svoj zadatak kod kuće kako bi naši susreti u ordinaciji bili što prijatniji i bezbolniji.

Komentari

Vaše ime i prezime *
Vaš email *
Vaš komentar *


Pročitajte još:


Najbolje četkice za zube

Oralna higijena je izuzetno važan faktor očuvanja zdravlja usta i zuba. Ukoliko zube ne peremo če...


Vađenje živca iz zuba - sve što treba da znate

Bol u zubu je najčešći razlog posete stomatologu.U većini slučajeva, bol u zubu je posled...


Kako izbeliti zube?

U današnje vreme sve se više teži postizanju lepog i zdravog osmeha. Standardi lepote...


Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS