U današnje vreme sve se više teži postizanju lepog i zdravog osmeha. Standardi lepote zuba su sve viši jer osmeh koji razoružava - ostavlja jak utisak. Pored toga, daje nam veće samopouzdanje i čini da se i sami osećamo bolje i zadovoljnije. 

Mnogobrojni su načini izbeljivanja zuba, a moramo reći da se svakodnevno javljaju novi na našem tržištu. 

“Uradi sam” metode


Saveti o izbeljivanju zuba prirodnim putem sve su češći. Na primer, najpoznatiji “uradi sam” metod za izbeljivanje zuba je upotreba mešavine soka od limuna i sode bikarbone. Ovaj postupak, pogotovo ako je učestao, može da bude koban po zube. Takva agresivna pasta uništava gleđ zuba, čini je poroznom i prijemčivom za spoljnje loše uticaje. 


Olovke za izbeljivanje zuba


Postoji mnogo vrsta ovakvih olovaka za izbeljivanje zuba na tržištu. U osnovi svake od njih je gel koji se istiskuje na zube svakodnevno u trajanju od 4 do 6 nedelja. Pri tome treba voditi računa o tome da usne budu što zaštićenije od gela. Nakon nanošenja ne sme se unositi hrana ni piće 30 minuta do 1h. Ipak, sama činjenica da ovakvu “intervenciju” ne rade stručnjaci i da se ne radi pod uslovima kontrolisanim od strane stručnjaka, dovodi u pitanje sigurnost I opravdanost ovakve metode. 


Kapi za izbeljivanje zuba


Još jedan preparat u nizu su i kapi za izbeljivanje zuba. Postoji jako puno različitih proizvoda. Svaki od njih ima drugačiji sastav i proizvođači svih njih tvrde da dokazano izbeljuju zube. Čajno drvo, menta, kantarion, list lovora i ostali sastojci koje nalazimo na njihovom spisku, nisu štetni po zube, ali ipak ne mogu da posvetle boju zuba onako kako to može profesionalno beljenje zuba. 


Prah za beljenje zuba


U osnovi ovakvih prahova na tržištu je aktivni ugalj. Pored njih, dodaju se i kurkuma, kalcijum karbonat, soda bikarbona. O sodi bikarboni  i njenom štetnom dejstvu na zube je već bilo reči. Što se tiče aktivnog uglja, on potpomaže izvlačenje određenih minerala na površinu gleđi što olakšava njihovo odstranjivanje pranjem. Tako se uklanjaju tanini kojih ima u kafi, čaju i drugim prebojenim tečnostima, a koje čine da naši zubi postanu tamniji. Ovim načinom ne oštećuje se gleđ, ali su efekti diskutabilni, kao i trajanje same procedure. 


Paste za izbeljivanje zuba


Većina pasti za izbeljivanje zube je samo marketinški trik. Dobro upakovane i sa dobrom reklamom čine se proizvodom koji želimo da kupimo. Sa druge strane, njihov efekat je uglavnom poguban po gleđ zuba. Čine je neotpornom i osetljivom. Pojedine paste u svom pakovanju sadrže gel za noćno izbeljivanje zuba, posebne četkice za pranje zuba ili tzv. kalupe u koje se taj gel istiskuje i koji se drže u ustima tokom noći. To je sve imitacija onoga što zaista treba uraditi. Ako posmatramo to iz perspektive profesionalaca, bilo kakvo “igranje” sa zdravljem može dovesti do ozbiljnih posledica. U svakom slučaju, naša preporuka je izbeljivanje zuba rukovođeno stručnjacima.  

Profesionalno izbeljivanje zuba


Ako želite lep, ali zdrav osmeh, obratite se svom stomatologu. On će pre svega, pregledati vase zube i desni. Ako je potrebno, popraviće pokvarene zube, izlečiće bolesti desni i tek onda će pristupiti njihovom ulepšavanju. Za svakog lekara, zdravlje pacijenta je iznad svega. 

Postoje dva osnovna načina izbeljivanja zuba kod stomatologa.


  1. Ordinacijsko izbeljivanje zuba radi se u samoj ordinaciji. Nakon saniranja usta i zuba, pristupa se nanošenju gela na zube u vidljivoj zoni. Prethodno se desni zaštite specijalnom pastom koja služi da spreči štetan uticaj izbeljivača na meka tkiva. To je vrlo važno zapamtiti jer sve paste koje su u slobodnoj prodaji o ovome ne vode računa. Gel deluje najviše 20 minuta kada se ispira i proverava efekat koji je postignut.


  1. Kućno izbeljivanje zuba podrazumeva izradu splintova u samoj ordinaciji – to su oni kalupi o kojima smo govorili. Značajna razlika je u tome što su ovi kalupi izrađeni za svakog pacijenta posebno, po njegovom otisku koji se prethodno uzima pri prvom dolasku. Ovakvi individualni kalupi sprečavaju curenje gela i negativno dejstvo na desni. U ove kalupe, svake večeri sipa se gel koji se nosi tokom noći više nedelja. Pacijent prati rezultate i dolazi na redovne kontrole gde stomatolog kontroliše sam proces. 


Za koju metodu se odlučiti?


Kada imate zdrave zube, možete i treba da razmišljate o njihovom dodatnom ulepšavanju. Ispravljanje zuba protezama i folijama, a zatim i njihovo izbeljivanje, pacijente uvek učini ponosnim i zadovoljnim. 


U Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović” možete izbeliti zube na siguran način, u strogo kontrolisanim uslovima od strane stručnjaka. Mi se brinemo pre svega o zdravlju vaših zuba, a kada postignemo najbolje rezultate na ovom polju, tu smo i da ih ulepšamo i učinimo vas još zadovoljnijim. 

Za vas smo tu svakim radnim danom od 9-19h.
Zakažite svoj besplatni pregled pozivom na 063/8211-603.


Komentari

Vaše ime i prezime *
Vaš email *
Vaš komentar *


Pročitajte još:


Korona virus u stomatološkoj ordinaciji

Pre korona virusaTaman kad smo se spremili za tople, prolećne dane, kada smo isplanirali kako ćemo...


Vrste proteza za zube

Kada se kaže "proteza za zube", svi uglavnom pomisle na totalnu protezu – prot...


Pokvaren zub – kada je vreme da se javite zubaru?

Zdrav zub se sastoji od krunice i korena, odnosno gleđi koja prekriva krunu, cementa koji obavija k...


Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS