Šta je zapravo zalivanje fisura i čemu služi?


zalivanje fisuraMlečni zubi su izuzetno važni. Treba ih čuvati i učiniti sve da se ne pokvare. Ipak, nicanjem stalnih zuba, mali pacijenti dobijaju još veću obavezu njihovog čuvanja jer stalni zubi nemaju svoje zamenike. 

Ako ste nekad posmatrali svoj zub, sigurno ste primetili da na površinama kojima grizete hranu postoje sitna udubljenja i linijice. To su jamice i fisure. Upravo ta mesta su mesta na kojima se najčešće javlja karijes, pošto se u njima vrlo lako zadržava hrana i množe bakterije. 

Kada kažemo – zalivanje fisura, mislimo na postupak kojim se ta udubljenja (fisure i jamice) ispune zalivačem, čime se preventivno sprečava da u njima nastane karijes. 


Kada je potrebno zaliti fisure?


Neposredno nakon nicanja prvih stalnih zuba – prvih stalnih molara, takozvanih „šestica“, potrebno je dovesti dete na pregled. Stomatolog prvo treba da utvrdi da li je završeno nicanje tog zuba i da ustanovi da li je zub potpuno zdrav. Ako ispunjava sve ove uslove, možemo da kažemo da je taj zub odličan kandidat za zalivanje fisura.

Pored šestica, možemo zaliti i fisure drugih stalnih molara – „sedmica“, kao i premolara – „četvorki i petica“. 


Kako se radi zalivanje fisura?


Zalivanje fisura je postupak koji traje manje od deset minuta, ako dete sarađuje i potpuno je bezbolan.

  1. Potrebno je ukloniti meke naslage sa zuba. To se radi specijalnom četkicom i abrazivnom pastom.
  2. Zub se tretira ortofosfornom kiselinom kako bi se sam spoljašnji sloj gleđi nagrizao i pripremio za zalivač
  3. Nanosi se tanak sloj zalivača koji se prosvetljava lampom.

Efekat zalivanje fisura ne ogleda se samo u fizičkoj barijeri koja se napravi između zuba i bakterija (zubnog plaka). Iz zalivača se tokom vremena oslobađa fluor koji je važan faktor u sprečavanju nastanka karijesa. 


Da li zub sa zalivenim fisurama može da se pokvari?


Treba znati da zalivanje fisura ne zamenjuje pranje zuba i održavanje redovne oralne higijene

Takođe, zalivač se vremenom skida i potrebno ga jednom u godinu ili dve dana zameniti ili dopuniti. Takođe, preventivni pregledi i ovde igraju važnu ulogu. Od značaja je pratiti stanje zuba kod stomatologa koji će sve ove promene primetiti i time spečiti pojavu karijesa na vreme, jer zalivač ne štiti zube od karijesa u potpunosti. On je važan faktor u sprečavanju njegovog nastanka.

Roditelji treba da razumeju da je čuvanje stalnih zuba izuzetno bitno. Njihov gubitak ostavlja trajne posledice po oralno zdravlje njihove dece. Nažalost, to se uglavnom shvati kada već bude prekasno.

Da biste stalnim zubima svoje dece pružili najbolju moguću negu i da biste ih na vreme zaštitili, javite se već danas našim stomatolozima. Oni će utvrditi da li je vreme da se stalni zubi vašeg deteta zaštite i zaliju fisure na svakom zubu koji je za to dobar kandidat.


Zalivanje fisura - cena


Zalivanje fisura se u našoj ordinaciji naplaćuje 1.500,00 dinara. Ova simbolična cena je naš doprinos očuvanju svesti o tome koliko je preventivni deo stomatologije važan, posebno kada se tiče naše dece!


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" zalivanje fisura rade:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Bolje sprečiti nego lečiti!

Mi čuvamo osmeh vašeg deteta!

Stomatološka ordinacija "Pavlović“ – 011/3822-331×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS