Mlečni zubi


vađenje mlečnih zubaMlečni zubi su vrlo važni za naše male pacijente. Često čujemo roditelje koji kažu kako mlečne zube ne treba ni prati, a kamoli popravljati. Naravno da je to velika zabluda koja može decu dovesti u vrlo neprijatne i bolne situacije. 

Postoji 20 mlečnih zuba, po 10 u svakoj vilici:

  • 4 sekutića – prednja zuba
  • 2 očnjaka
  • 4 premolara pretkutnjaka


Smena mlečnih zuba


Negde oko šeste godine mlečni zubi počinju da se smenjuju. Na početku se smenjuju prednji zubi – prvo središnji (centralni) sekutić, između šeste i sedme godine, pa zatim sekutić pored njega (lateralni), između sedme i osme godine. 

Smenjivanje zatim ide sledećim redosledom – ispadaju prvi premolari između devete i jedanaeste godine, zatim drugi premolari i na kraju očnjaci između desete i dvanaeste godine.

Kada dođe do trenutka smenjivanja zuba, neki mlečni zubi počnu da se klate sami od sebe. To nastaje zbog toga što zameci stalnih zuba potiskuju korenove mlečnih – vrše takozvanu „resorpciju“. 


Ko treba da izvadi mlečni zubić koji se klati?


vađenje mlečnih zubaSavet naših stomatologa je da svaki zubić treba da se izvadi u ordinaciji, u kontrolisanim i sterilnim uslovima. Time se sprečava nastanak bilo kakvih komplikacija. Najbolje bi bilo da se ova intervencija zakaže u prepodnevnim časovima kada je dete još uvek odmorno. Trebalo bi da je dete sat-dva ranije doručkovalo lagano.  Koliko god vađenje mlečnih zuba izgledalo jednostavno, ono se ipak smatra oralno-hirurškom intervencijom.  Kada dete dođe da izvadi mlečni zub, naši stomatolozi će mu pristupiti veoma pažljivo. Nećemo ih plašiti nekim nepoznatim terminima, ali nećemo ih ni lagati. Obično kažemo našim malim pacijentima kako će osetiti samo neko malo peckanje, što je zaista i istina. 


Anestezija – da ili ne?


Ako zubić nije dovoljno rasklaćen (što je najčešće slučaj sa mlečnim premolarima), koristimo lokalni anestetik. Zašto? Mnogo je bolje da dete prođe kroz intervenciju bezbolno nego da osetivši bol dobije averziju prema stomatologu i zubarskoj ordinaciji uopšte. Naravno, ako se zubić već dovoljno rasklatio sam od sebe, koristićemo samo anestetik u obliku gela koji nanesemo na desni oko zubića tako da dete ne oseti ni taj mali pokret vađenja potreban da se izvadi taj već rasklaćeni zub. 

U slučaju da se zubić ne klima dovoljno, na mesto koje smo prethodno namazali gel anestetikom, daćemo anesteziju vašem detetu tako da ono neće osetiti ubod igle. Sve instrumente koje ćemo koristiti, uključujući i iglu sa karpul-špricem, pripremamo van detetovog vidnog polja, kako se ono ne bi pre vremena uplašilo intervencije i odustalo od nje.  Detetu je dozvoljeno da sedi u krilu roditelja ako se tako oseća sigurnije, mada je naša preporuka da se dete osamostaljuje i u ovom smislu što ranije. 


Šta posle vađenja zuba?


Ova intervencija traje jako kratko - svega nekoliko minuta, ako dete sarađuje. Nakon vađenja zuba, stomatolog će na ranu staviti sterilnu gazicu koja će u detetovim ustima ostati 5-10 minuta. Roditelji će dobiti sledeće savete kojih bi deca trebalo da se pridržavaju u toku tog dana:

  • Dete ne treba da ispira usta
  • Ne treba da jede ništa previše toplo
  • Savetuje se kašasta i meka hrana tog dana
  • Ako je neophodno, može se stavljati oblog u vidu hladne maramice
  • Protiv bolova koristiti brufen, a izbegavati sve aspirinske preparate (koji se i inače ne preporučuju deci)
  • Voditi računa da se dete ne gricka za obraz ili usnu jer ga anestetik sprečava da ima osećaj u tom predelu


Vađenje mlečnih zuba u stomatološkoj ordinaciji Pavlović - cena


Cena vađenja mlečnih zuba u Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović” iznosi 1.500,00 dinara.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" vađenje mlečnih zuba rade:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.Ako imate bilo kakvu nedoumicu vezanu za mlečne zube vašeg deteta, naši stomatolozi su vam na raspolaganju svakog radnog dana od 9-19h. 

Svi pregledi u Stomatološkoj ordinaciji „Pavlović“ zakazuju se telefonom. 

Javite se i pitajte sve što vas zanima!

011/3822-331
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS