ZUBNI IMPLANTI - SVE ŠTO TREBA DA ZNATE


Zdravi zubi su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, a problemi sa kvarovima  zuba mogu izazvati brojne komplikacije. Osmeh koji nije lep odavno više nije društveno prihvatljiv. Zato ne čudi sve veće interesovanje pacijenata za postizanje „Holywood smile-a“, a samim tim i sve veće interesovanje za ugradnju implanata.

Šta su zubni implanti?


Zubni implant zapravo predstavlja zamenu za koren izgubljenog zuba. Izrađen je od titanijuma, biokompatibilnog materijala, materijala koji organizam ne odbacuje kao strano telo. Zubni implant izgledom podseća na šraf, te se i sam zahvat u žargonu odomaćio kao “šrafljenje“. On na svojoj površini ima navoje koji olakšavaju njegovo postavljanje na pravo mesto kao i osifikaciju. To je proces formiranja kosti oko implanta i njegovog povezivanja sa viličnom kosti, čiji on tada postaje sastavni deo i biva spreman da prihvati protetsku nadoknadu i pritisak koji nastaje prilikom žvakanja. Zubni implant, kada se integriše u kost i optereti krunom, najpribližnije zamenjuje prirodan zub.


Kada se odlučujemo za zubne implante i veštačke zube?


Za ugradnju implanta odlučujemo se u brojnim situacijama:

  • Kada nedostaje samo jedan zub
  • Kada nedostaje više zuba
  • Kod nedostatka svih zuba

Veštački zubi

Kada nedostaje samo jedan zub, ugradnjom implanta, a kasnije izradom krune, u potpunosti rešavamo problem bez brušenja susednih zuba.

Kada nedostaje više zuba, ugradnjom implanata možemo izraditi zubne mostove. To je umnogome olakšalo život pacijentima koji su do skora zbog nedostatka nekoliko zuba sa nepovoljnim rasporedom bili prinuđeni da nose zubne proteze. Danas, ugradnjom implanta na odgovarajućem mestu i kasnije izradom mosta, izbegavamo izradu parcijalnih (delimičnih) proteza.

Kod nedostatka svih zuba, samo četiri do šest implanta mogu poslužiti kao osnova za pravljenje mosta na svim zubima i na najbolji mogući način osposobiti bezube pacijente. Takođe, ugradnjom implanata, kod pacijenata koji nose totalne proteze, obezbeđuje se njihovo pričvršćivanje, te se izbegavaju neprijatnosti kao što su „ispadanje proteze“ i „labave proteze“. Ovaj vid zbrinjavanja naziva se i ″all on four″ ili ″all on six″ koncept.


Ko postavlja zubni implant?


Nakon detaljnog stomatološkog pregleda, doktor stomatologije-implantolog će Vas uputiti na 3D snimanje. Izrada ovih snimaka je veoma važna-neophodna faza zahvaljujući kojoj će implantolog imati tačan uvid u stanje kosti i mogućnosti za prihvatanje implanta. Od izuzetne je važnosti da implantolog posveti veliku pažnju ovoj fazi jer se na taj način izbegavaju komplikacije u budućnosti. U stomatološkoj ordinaciji Pavlović imamo veoma iskusan tim koji se ugradnjom zubnih implanata bavi preko deset godina. Dr Aleksandar Pavlović je implantologijom počeo da se bavi na post diplomskim studijama na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, a nastavio je sa sticanjem novih znanja na master studijama na Univerzitetu Toskana.


Pregled pre ugradnje zubnog imlanta


Najpre zakazujete termin kod svog stomatologa - implantologa. On će izvršiti detaljan pregled i utvrditi da li ste pravi kandidat za ugradnju zubnih implanata. Osim loše oralne higijene, određenih autoimunih bolesti i maligniteta, kontraindikacija za ovu intervenciju praktično da nema. Stomatolog će vas zatim uputiti na 3D snimak regije u kojoj se planira ugradnja zubnog implanta i posle detaljne analize zakazati intervenciju. U nekim slučajevima, potrebno je da se urade intervencije kojima se priprema regija u kojoj se planira ugradnja implanta. To su najčešće sinus lift ili ugradnja veštačke kosti.


Kako izgleda proces ugradnje?


Sama intervencija za pacijenta nije neprijatna jer se izvodi u lokalnoj anesteziji. Zavisno od broja implanata koji se ugrađuje, operacija ugradnje traje od 45 minuta do nekoliko sati. Na samom početku se specijalnim borerima pravi ležište u kosti u koje će se smestiti implant. Implant se potom plasira i zateže. Prethodno odignuta sluzokoža se ušiva preko njega.


Saveti nakon ugradnje zubnog implanta


Saveti koji se daju pacijentu posle ugradnje implanta isti su kao i saveti za ponašanje posle drugih oralno - hirurških intervencija. Trebalo bi izbegavati toplu hranu, ispiranje rane, kao i analgetike koji pospešuju krvarenja, kao što je aspirin.


zubni implanti, implanti, ugradnja implanta, zubni implantat, protetika na implantima

Ponašanje pacijenta nakon ugradnje implanta


Pacijent odlazi kući neposredno nakon intervencije. Posle 7 dana uklanjaju se i konci. Sam zubni implant zamenjivaće koren zuba, pa je za njegovo opterećenje krunicom potrebno sačekati 8-12 nedelja. Za to vreme implant se „učvrsti“ i kost oko njega se lepo formira. Tek tada počinje protetski deo terapije kojim se nadoknađuje krunični deo zuba. U zavisnosti od želje pacijenta, na zubnom implantu se može izraditi metalo-keramička ili estetska krunica. Takođe, postoje krunice koje se cementiraju na implant i one koje se pričvršćuju šrafljenjem. 

Više o tome možete pročitati na protetika na implantima.


Kolika je uspešnost ugradnje zubnih implanata?


Uspešnost zubnih implanata je danas preko 95%. Najčešći razlog eventualnog neuspeha leži u lošoj oralnoj higijeni. Tada se oko zubnog implanta zadržavaju hrana i bakterije i stvara se kamenac. To sve dovodi do zapaljenja koje se zove periimplantitis,  a koje predstavlja veoma ozbiljnu komplikaciju. Ona u nekim slučajevima vodi do gubitka implanta i potpunog neuspeha terapije. 

S obzirom na njen značaj, nakon ugradnje implanata i njihovog opterećenja krunom, pacijent od naših stomatologa dobija detaljno uputstvo o održavanju oralne higijene.

Kako izgleda implant?


Cela konstrukcija podrazumeva sledeće delove:Implant, deo koji zamenjuje i svojim dizajnom podseća na koren zubaSuprastrukturu, deo koji se šrafi na implant i koji će predstavljati osnovu na koju će se fiksirati kruna.
Krunu.

Najbolji implanti za zube - materijali od kojih se prave 


Danas na tržištu postoje dve vrste implantata. Titanijumski i nemetalni, keramički
(cirkonijum implantati). 
Najbolji implanti za zube, u svetu kao i kod nas su titnijumski. Kako implant podseća na šraf, veoma je jednostavan za ugradnju. Nakon što se napravi ležište u kosti, implant se postavlja. Zatim se prekriva sluzokožom i ostavlja organizmu da obavi proces oseointegracije i urastanja kosti u implant.Zubni implanti iskustva - koliko je bezbedan proces ugradnje?


Danas se ugradnja implanata smatra rutinskom procedurom. Iskustva vezana za ugradnju uzbnih implanata su uglavnom ozitivna. Naravno, uz poštovanje protokola. Komplikacije su veoma retke i pacijenti nam kažu da je sama ugradnja lakša od vađenja zuba.
Ipak, postoje apsolutne kao i relativne kontraindikacije. 

Apsolutne kontraindikacije su: maligna oboljenja kao i teška autoimuna oboljenja kod kojih je imuni sistem kompromitovan.
Relativne kontraindikcije su: dijabetes melitus, loša oralna higijena kao i pušenje.


Da li je moguće odbacivanje zubnog implanta?


Odbacivanje implanta je danas veoma retko i najčešće se dešava usled loše oralne higijene ili lošeg protetskog rada. Zato svaki pacijent koji se odluči za ugradnju implanta u Stomatološkoj ordinaciji Pavlović dobija obuku za održavanje higijene usta i zuba. Takođe, potrebne su i kontrole nakon intervencije gde možemo upozoriti pacijenta na vreme ukoliko higijena nije adekvtna.


 Koliko traju zubni implanti?


Kada organizam prihvati implant, u najvećem broju slučajeva on traje doživotno. Naravno , ukoliko je oralna higijena odlična i ako nema nekih sistemskih autoimunih odeljenja. Protetski rad, tj. krunica na zubnom implantu bi trebalo da se menja na svakih deset godina. Takođe, kontrole su preporučljive na svakih šest meseci gde će stomatolog moći da proveri stanje zubnog implanta kao i održavanje oralne higijene.


Zubni implanti i starost pacijenta


Za zubne implante postoji samo donja granica godina za ugradnju, ali ne i gornja. Drugim rečima, implanti, kao ni protetski radovi se ne rade pacijentima mlađim od 18 godina zbog toga što rast kosti nije završen pa se ne može precizno odrediti ni željena pozicija implanta, već se čeka uz izradu privremenih radova.
Srećom, za ugradnju zubnih implanata nikad niste previše stari. Ukoliko imate nedoumica vezanih za ovo pitanje, zakažite konsultaciju u Stomatološkoj ordinaciji Pavlović.Zubni implanti - cena


Ukoliko se odlučite da je vreme da nadoknadite zub koji vam nedostaje, Stomatološka ordinacija "Pavlović" je prava adresa. 

Naši iskusni stomatolozi uradiće vam besplatan pregled i dijagnostiku i predložiti rešenje koje je najadekvatnije za vas.  

Cena ugradnje zubnih implanata sa krunom kreće se od 80.000,00 do 90.000,00 dinara, zavisno od vrste krune koja se ugrađuje. 

U Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" zubne implante kao i sve druge intervencije možete platiti na rate, platnim karticama, čekovima građana, kao i putem administrativne zabrane.Dr Aleksandar Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanata

Dr Aleksandar Pavlović, stomatolog


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" ugradnju zubnih implanata radi Dr Aleksandar Pavlović. Biografiju dr Aleksandra Pavlovića i ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.
Za sve informacije vezane za ugradnju zubnih implanata ili bilo koju drugu stomatološku uslugu, dođite do naše ordinacije lično ili nas kontaktirajte telefonom.


Čekamo vas!×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS