Kada se radi ugradnja veštačke kosti (augmentacija kosti)?


ugradnja veštačke kosti, augmentacija kostiPosle vađenja zuba neminovno dolazi do gubitka kosti. Što više vremena čekamo do ugradnje implanta, to će gubitak kosti biti veći, pa u jednom trenutku nećemo više imati dovoljno kosti u koju možemo da ugradimo implant. Osim toga, estetski zahtevi neće biti ispunjeni jer, da bi bilo koji protetski rad izgledao lepo i prirodno, potreban nam je prirodan oblik zubnih nizova i mekih tkiva.


Na koje načine se može izvesti ugradnja veštačke kosti?


Ugradnja veštačke kosti može se izvesti na više načina: 

  • pomoću sopstvene kosti (autologni koštani zamenik), 
  • primenom biomaterijala (goveđa kost, bio-oss) ili 
  • kombinovanjem 


Takođe, koristimo i PRF (Plated Rich Fibrin) faktore rasta koji dosta pomažu  u stvaranju nove kosti i krvnih sudova, a dobijaju se centrifugiranjem uzorka krvi pacijenta. Zapravo, ugrađena veštačka kost nije ništa drugo do baza oko koje će organizam stvoriti sopstvenu novu kost za nekoliko meseci i time omogućiti ugradnju implanta. Skoro svaku ugradnju veštačke kosti prati upotreba membrana, resorptivnih kao i neresorptivnih, koje takođe povećavaju uspešnost celog zahvata.


Osim kao podloga u koju će se učvrstiti implant, ugradnja veštačke kosti primenjuje se i za postizanje boljih estetskih rezultata, naročito u predelu gornjih prednjih zuba jer su oni najviše izloženi oku posmatrača.


Kako izgleda sama operacija ugradnje veštačke kosti?


Posle obavezne lokalne anestezije, koja obezbeđuje komfor pacijentu, podiže se režanj, tj. sluzokoža sa pratećim strukturama. Površina kosti se priprema za dodavanje kosti. Zatim se aplikuje veštačka kost zajedno sa PRF koji je prethodno napravljen. Preko svega toga se stavlja membrana i sluzokoža se vraća na svoje mesto. Sledi ušivanje i čekanje od 4-6 meseci da se nova kost formira i stvore uslovi za ugradnju implanta.  

Kod povoljnijih slučajeva, gde je nedostatak kosti manji, u istom zahvatu mogu se ugraditi i veštačka kost i implant. To je svakako povoljnije za pacijenta jer se krajnji rezultat postiže brže i izbegava se stres koji neminovno izazivaju dve odvojene hirurške intervencije.


Kako izgleda oporavak nakon operacije ugradnje veštačke kosti?


Kao i posle većine drugih oralno-hirurških intervencija, pacijentu se prepisuju analgetici i antibiotici. Daje mu se savet da izbegava vruću hranu i napitke i analgetike koji produžavaju vreme krvarenja, kao što je aspirin

Već posle nekoliko sati pacijent se oseća odlično, a nakon sedam do dvanaest dana dolazi na uklanjanje konaca.


Ugradnja veštačke kosti (augmentacija kosti) u stomatološkoj ordinaciji Pavlović- cena:


Cena ugradnje veštačke kosti u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" iznosi između 9.600,00 i 24.000,00 dinara.Dr Aleksandar Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanata

Dr Aleksandar Pavlović, stomatolog


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" ugradnju veštačke kosti radi Dr Aleksandar Pavlović. Biografiju dr Aleksandra Pavlovića i ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.
Za sva dodatna pitanja vezana za ugradnju veštačke kosti ili neku drugu stomatološku uslugu, budite slobodni da nas kontaktirate.
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS