Kada se primenjuju proteze za zube?


Gubitak nekoliko zuba za pacijenta predstavlja veliki problem - kako estetski, tako i funkcionalni. Pored nezadovoljavajućeg izgleda, dolazi i do funkcionalnih problema sa žvakanjem, kao i ubrzanog propadanja preostalih zuba koji moraju da podnesu veće opterećenje. U ovakvim slučajevima, jedno od mogućih rešenja je i izrada totalne ili parcijalne proteze

Stav naših stomatologa je da je uvek bolje ugraditi implant. Zahvaljujući implantima, pacijent može dobiti fiksni rad, koji mnogo bolje imitira prirodno stanje u ustima. Takođe je važno da se ne pomera, pa pacijenti nemaju nelagodnost u smislu ispadanja proteze. 

Međutim, u slučajevima kada se ne mogu ispuniti uslovi za implant, proteze i dalje mogu biti odlično rešenje.  

Zavisno od broja zuba koji nedostaju odlučujemo se za: 

proteze za zube, totalne proteze, mobilne proteze, wisill

  • Totalne proteze
  • Pločaste parcijalne proteze 
  • Skeletirane - wisill


Totalne proteze


Totalna proteza se pravi kada su pacijenti potpuno bezubi, odnosno kada ostanu bez ijednog zuba. Iako estetski dosta dobro izgledaju, ove proteze umeju da pacijentu zadaju teškoće prilikom nošenja jer ograničavaju svakodnevnu funkciju. Potrebno je da prođe određeni period prilagođavanja, naročito kada pacijenti prvi put dobiju proteze. Ipak, nakon nekoliko dana konstantnog nošenja, dobro se prihvataju. Kada mogućnosti to dozvoljavaju, bezubost je bolje rešiti ugradnjom 4 ili 6 implanata, a zatim ih opteretiti fiksnim radom ili protezom koja je tada nošena implantima. Ovakva proteza je mnogo udobnija i funkcionalnija. 

I pored modernih rešenja, totalne proteze i dalje imaju veliku primenu, naročito među našim najstarijim pacijentima.


Pločaste parcijalne proteze


Pločaste proteze su najčešći način da nadoknadite izgubljene zube. Ova proteza je po izgledu slična totalnoj protezi, s tim što sadrži zube koji nedostaju. Oni se posebnim livenim kukicama vezuju za preostale zube čime se stvara veza koja sprečava ispadanje proteze. 


Mobilna proteza - WISILL


Mobilna proteza - WISILL se primenjuje kada pacijent ima nekoliko svojih zuba. Oni se tada pripreme da podnesu deo pritiska žvakanja, što je mnogo zdravije za tkiva na koja naleže proteza. Osim toga, wisill proteze imaju metalnu konstrukciju, pa su samim tim gracilnije, zbog čega je pacijentu lakše da ih nosi. Livenim kukicama se zakače za zube i ne mogu da spadnu, te se pacijenti osećaju dosta komfornije sa njima. 

U našoj ordinaciji se često rade i kombinovani radovi. Tada se preostali zubi zaštite krunicama i napravi se mnogo bolja veza između krunice zuba i proteze, takozvanim atečmenima. Takve proteze se jako dobro drže na zubima, a izbegnute su i kukice koje nisu estetski zadovoljavajuće rešenje. Ovakav rad većina pacijenata prihvata sa oduševljenjem.


Proteze za zube - cene


U Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" cena totalne proteze iznosi 30.000,00 dinara. Cena pločaste parcijalne proteze sa kukicama iznosi 30.000,00, dok cena skeletirane parcijalne proteze - Wisill  iznosi od 45.000,00 - 55.000,00 dinara.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" usluge iz ove oblasti pružaju naši stomatolozi:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.Za sva dodatna pitanja vezana za proteze ili druge usluge, kontaktirajte nas telefonom.

Upoznajte naš stručan tim Stomatologa.

×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS