Kada treba dovesti dete na prvi pregled?


popravka mlečnih zuba, mlečni zubiVerovali ili ne, mlečni zubi u ustima deteta postojaće sve do njegove dvanaeste godine, kada se smenjuju poslednji po redu – očnjaci. Uzevši to u obzir gotovo je neverovatno i pomisliti da mlečne zube ne treba popravljati!

Čim nikne prvi mlečni zub (u proseku negde oko šestog meseca života), dete treba odvesti kod stomatologa. Od tog prvog susreta sa dečijim stomatologom najviše koristi će imati sami roditelji. Na prvom mestu, saznaće kako treba održavati higijenu detetovih usta i zuba u tom uzrastu. Takođe će dobiti potrebne savete vezane za nicanje zuba koje je kod mnoge dece praćeno različitim nelagodnostima. 

Stvaranje navike da se stomatolog posećuje redovno počinje od malih nogu. Na taj način formirate detetov pristup celokupnoj stvari i svojim primerom ga podstičete da kasnije i samo brine o zdravlju svojih zuba.


Kako se popravljaju mlečni zubi?


Popravke mlečnih zuba ponekad mogu da budu i teže nego popravka stalnih zuba. 

Najvažnije od svega je pripremiti dete na saradnju sa stomatologom. Objasniti mu šta može da očekuje u ordinaciji i uveriti ga da neće osetiti nikakav bol. Dete treba da stekne poverenje i pre nego što dođe u situaciju da dođe na intervenciju. 


Kako dete stiče poverenje?


Redovnim dolascima kod zubara na preventivne preglede dete formira svoj odnos prema stomatologu koji nije zasnovan na bolu, već na prijateljskoj saradnji. Vremenom, kada se dogodi da je potrebno popraviti neki zubić, on će u ordinaciju doći sa već izgrađenim osećajem da u svog zubara može imati puno poverenje. 


Da li je moguće popraviti svaki mlečni zub?


Kada dete sarađuje – sve je lako!

Dete koje je u stolici mirno, ne plače i ne pomera se tokom popravke zuba olakšava stomatologu posao. I ne samo to, ono omogućava stomatologu da posao uradi brzo i kvalitetno.

Kada naš doktor utvrdi postojanje zubnog kvara na mlečnom zubu, on će proceniti i da li je taj zub moguće popraviti i spasiti ga. 

1. Ako zub nije moguće popraviti,  postoje dve mogućnosti:

  • U slučaju da se u skorije vreme očekuje prirodna smena tog pokvarenog mlečnog zuba, stomatolog će predložiti njegovo vađenje.
  • U slučaju da se smena tog zuba ne očekuje skoro, stomatolog će otvoriti detetov zub i ostaviti ga da kao čuvar prostora čuva mesto za buduće stalne zube, koliko god je to moguće. Time se sprečava pomeranje zuba u prazan prostor koji bi nastao njegovim vađenjem.

2. Ako je zub moguće popraviti, stomatolog će vas obavestiti da li je ta intervencija potencijalno bolna i u dogovoru sa roditeljima, predložiće da se detetu da lokalna anestezija. Primenom anestetika, dete će kroz celu intervenciju proći bezbolno, a istovremeno (što je možda još važnije) neće steći odbojnost prema popravci zuba jer ga zaista ništa neće boleti.

Kada po potrebi stomatolog da anesteziju, specijalnim borerom otvori pokvareni mlečni zubić, očisti karijes i zatvori ga plombom ili ako je potrebno stavi u njega lekić. Kod dece moguće je staviti sve tri vrste plombi (kompozit, amalgam ili glas-jonomer), ali je najbolje prepustiti stomatologu da odluči koja plomba je najbolja za taj zubić u toj situaciji.


Popravke mlečnih zuba u stomatološkoj ordinaciji Pavlović – cena


Plombe na mlečnim zubima u Stomatološkoj ordinaciji „Pavlović“ koštaju 1.500,00 dinara, bez obzira na vrstu plombi.U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" popravke mlečnih zuba rade naši stomatolozi:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.Termin za svoje dete kod naših stomatologa možete zakazati svakim radnim danom od 9-19h lično ili putem telefona 

011/3822-331.

Sa radošću čekamo naše male pacijente!


×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS