Šta je frenulektomija?


Frenulektomija je jednostavna hirurška intervencija kojom se uklanjaju usni ili jezični frenulum (resica). Osim frenuluma koji povezuje usne i jezik sa viličnom kosti, postoji i frenulum koji povezuje obraz sa viličnom kosti. Reč je o sluzokožnom naboru koji predstavlja normalnu anatomsku strukturu a probleme stvara samo ukoliko je prerazvijen ili je smešten na nepovoljnom mestu. Indikaciju za uklanjanje svih ovih frenuluma najčešće postavljaju ortodont, parodontolog ili specijalista protetike.


Koje probleme može izazvati frenulum?


Problemi koje frenulum izaziva mogu biti parodontološki, kada je frenulum previše nisko postavljen, tj. isuviše je blizu zubima. Frenulum tada može da izazove povlačenje desni, ogoljavanje vrata i korena zuba, kao i gubitak kosti. Ovo sve posledično može dovesti i do gubitka zuba.

Pored parodontoloških, frenulum stvara i ortodontske probleme. Najčešće to čini frenulum koji spaja gornju usnu sa vilicom i pripaja se između gornjih centralnih sekutića. Ukoliko je prerazvijen ili nisko postavljen, napraviće razmak između zuba (dijastemu) koja predstavlja veliki estetski nedostatak. Pored toga, frenulum može u isto vreme da zadaje muke i stomatologu i pacijentu kod nošenja mobilnih protetskih nadoknada, kao što su totalne proteze, kada se proteza mora redukovati da frenulum ne bi komplikovao njeno nošenje. 

Takođe, relativno čest je i prerazvijen jezični frenulum. On tako smanjuje pokretljivost jezika i često izaziva probleme u govoru.


Operacija frenuluma:


Operacija frenuluma (frenulektomija) je veoma jednostavna procedura. Kao i svaka druga oralno - hirurška intervencija, zahteva primenu lokalne anestezije. Od tog trenutka, svaka neprijatnost za pacijenta prestaje, što je vrlo važno za njegovo opuštanje i komfor u stomatološkoj stolici. 

Specijalista oralne hirurgije će skalpelom ukloniti resicu, a posle uklanjanja frenuluma, rana se odmah ušiva. Nakon par dana uklanjaju se i konci. Pacijent se veoma brzo oporavlja, posebno naši najmlađi pacijenti.


Operacija frenuluma u stomatološkoj ordinaciji "Pavlović"- cena:


Cena za ovu intervenciju u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" iznosi 10.000,00 din. Kao i sve druge usluge, možete je platiti gotovinom, platnim karticama, čekovima kao i putem administrativne zabrane.

U našoj ordinaciji, od nedavno postoji mogućnost i da se uklanjanje resice radi mekotkivnim laserom najnovije generacije. Ovakva intervencija, takođe se radi u lokalnoj anesteziji i bezbolna je. Zahvaljujući primeni lasera, krvarenje je manje, a oporavak traje kraće. Cena ovakve intervencije iznosi 10.000,00 dinara.


Dr Aleksandar Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanata

Dr Aleksandar Pavlović, specijalista oralne implantologije


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" operaciju frenuluma radi Dr Aleksandar Pavlović. Biografiju dr Aleksandra Pavlovića i ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Za sve dodatne informacije, javite nam se na naše brojeve telefona.

Možete doći i lično, kada će vam naše ljubazno osoblje izaći u susret i zakazati prvi slobodan termin.×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS