Šta je u stvari zubni kamenac?


Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage na zubima koje nastaju taloženjem minerala iz pljuvačke u zubni plak koji se nalazi na površini zuba. On je vrlo tvrd, obično bele do tamno žućkaste boje.

Možemo da kažemo da ga na mlečnim zubima gotovo i nema, a da se mogućnost stavaranja kamenca na stalnim zubima povećava sa godinama.

Najčešća lokalizacija zubnog kamenca je na unutrašnjim površinama donjih prednjih zuba i spoljašnjim površinama gornjih bočnih zuba. Na tim mestima su prisutni izvodni kanali pljuvačnih žlezda tako da se meke naslage brže mineralizuju i očvrsnu.


uklanjanje kamenca, čišćenje kamenca


Zašto je zubni kamenac loš i zašto ga treba ukloniti?


Postojanje zubnog kamenca otežava, a gotovo i onemogućava pravilno održavanje higijene. To je idealno mesto za nagomilavanje zubnog plaka. Čak i posle pranja zuba četkicom i pastom, plak se zadržava na neravninama zubnog kamenca.

Pored toga, kamenac iritira desni i veoma lako izaziva njihovu upalu (gingivitis). To dalje dovodi do pojave povlačenja desni i parodontopatije ili postojeće stanje parodontopatije značajno pogoršava


Kako se uklanja kamenac?


Pre postupka uklanjanja, naš stomatolog će izvršiti pregled i utvrditi na kojim površinama nalazi kamenac. Veoma je važno da se on ukloni u potpunosti. U suprotnom, oštre ivice kamenca koji je ostao oštećivaće desni i ubrzati proces upale.

Pod čišćenjem kamenca podrazumeva se ne samo uklanjanje kamenca već i mekih naslaga i pigmentacija od pušenja i hrane.


Postoji više načina na koje se vrši skidanje kamenca sa zuba:


  • Skidanje kamenca ručnim instrumentima:

U slučaju kada su naslage kamenca na zubima veće i kada ih ima više, kao posledica dugogodišnjeg taloženja, potrebno je jedan deo naslaga skinuti ručnim instrumentima. Takođe, nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca, ponekad je neophodno ručnim instrumentima očistiti ostatke čvrstih naslaga zaostalih u parodontalnimh džepovima.

  • Skidanje kamenca pomoću aparata sa ultrazvukom:

Danas ova tehnika predstavlja uobičajeni način skidanja kamenca sa zuba. Ona se radi ultrazvučnim aparatom. Vibracije koje stvara aparat prenose se preko jednog nastavka, zajedno sa vodom, na instrument kojim se uklanja kamenac. One se pretvaraju u male mehaničke udare kojima je moguće ukloniti sve naslage sa zuba.

Ovaj način rada je obično bezbolan i pacijenti ga vole. Ipak postoje neke situacije u kojima je upotreba ovom aparata kontraindikovana, kao kod pacijenata sa ugrađenim pejsmejkerom. Uglavnom ne zahteva upotrebu anestezije jer se blaga osetljivost može javiti samo u predelu vratova zuba i traje kratko – onoliko koliko i intervencija.


Skidanje kamenca - pre i posle


Nakon ove intervencije većina pacijenata se subjektivno oseća bolje. Imaju osećaj čistoće i glatkoće površina zuba. U jednom broju slučajeva dešava se da pacijenti kažu da sad imaju “rupe između zuba”. Šta se tu u stvari desilo? Posle godina taloženja kamenca, on je zauzeo mesto gde su nekada bile zdrave desni i tako ispunio prostore između zuba. Njegovim uklanjanjem ti prostori se osobađaju. Ipak, dobro je ukloniti kamenac i time odstraniti sve bakterije koje običnim pranjem zuba pacijent nije u stanju da ukloni. Time se često odstranjuje i loš zadah koji je pratilac parodontopatije.

Eventualna osetljivost zuba nakon intervencije obično traje kratko. Korišćenjem posebnih pasta kao što je Sensodyne, ta osetljivost se može smanjiti. U slučaju da su vratovi zuba jako ogoljeni i da je parodontopatija u odmaklom stadijumu, naši stomatolozi će napraviti dalji plan terapije kako bi se nove posledice izbegle.


Poliranje zuba


Nakon uklanjanja kamenca neophodno je uraditi poliranje zuba. Da bi površine zuba ostale glatke i da bi se sprečilo ponovno taloženje kamenca, trebalo bi nakon svakog uklanjanja čvrstih naslaga, ispolirati zube. To se radi četkicom i abrazivnim pastama i traje samo nekoliko minuta.  


Da li skidanje kamenca oštećuje zube?


Uklanjanje kamenca je potpuno bezopasna intervencija koja ne oštećuje vaše zube.

Važno je zapamtiti da naslage kamenca mogu da oštete zube nepovratno. Kamenac je jedan od glavnih uzročnika oboljenja zuba - PARODONTOPATIJE. Ona dovodi do rasklaćivanja i ranog ispadanja zuba.


Koliko često treba skidati kamenac?


Uklanjanje kamenca se obično praktikuje na šest meseci, osim u slučaju izražene parodontopatije ili individualne sklonosti ka nakupljanju kamenca, kada se ova intervencija preporučuje i češće.


Uklanjanje kamenca - cena


U Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović” uklanjanje kamenca je rutinska intervencija. Kroz našu ordinaciju svakodnevno prođe nekoliko pacijenata koji dolaze na svoju redovnu šestomesečnu kontrolu i tom prilikom im se, nakon pregleda, skida kamenac sa zuba.

Cena skidanja kamenca u našoj ordinaciji je 3.500.00 dinara. Ona uključuje pregled, uklanjanje kamenca ultrazvučnim aparatom, po potrebi ručnim instrumentima – kiretama i završno poliranje zuba.

Nemojte čekati da vam se zubi rasklate da biste došli na uklanjanje kamenca. Svaka upala desni je podloga za razvoj parodontopatije. Čak i ako vi sami ne vidite kamenac na svojim zubima, to ne znači da ga nema. On može da se taloži i ispod desni, na mestima koja nisu pristupačna ljudskom oku. Tek pregledom i sondiranjem stomatolog može da utvrdi da li ga ima ili ne.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" uklanjanje zubnog kamenca rade naši stomatolozi:

Dr Irena Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanataDr Irena Pavlović

Dr Ana RakočevićDr Ana Rakočević

dr Aleksandar PavlovićDr Aleksandar PavlovićNjihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.Čekamo vas u Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović”, u Niškoj 13/5!

Uklanjanje kamenca možete zakazati pozivom na 063/8211-603!


×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS