Šta su viniri?


viniri, fasete, keramičke fasete, kermaički viniri, kompozitne fasete, kompozitni viniriBoja, oblik i položaj zuba danas se menjaju vrlo lako, tako da svako može da zablista i postane potpuno zadovoljan svojim zubnim nizom - samo to treba da poželi. 

U 21. veku ne smemo zaboraviti koliko je osmeh važan i koliko utiče na naše samopouzdanje. 

Zašto onda da ne bude savršen?

Savremena stomatologija napreduje ka metodama koje daju maksimalne estetske rezultate, ali su minimalno invazivne i štedljivo čuvaju zubnu supstancu.

Jedna od takvih metoda je izrada vinira (faseta).

Viniri su stomatološki rad kojim se najlakše i najbrže modifikuju oblik, boja i položaj zuba. Za razliku od krunica kod kojih je neophodno izbrusiti celu površinu zuba u debljini od nekoliko milimetara, kod faseta - brušenja ili nema (non-prep fasete) ili je ono minimalno. Brusi se samo spoljašnja površina zuba. Najpovoljnija situacija nastaje kada se brušenje radi tako da se zadržava deo gleđi, jer se fasete najbolje cementiraju vezivanjem za gleđ.


Kompozitne fasete (kompozitni viniri)


Kompozitne fasete za zube su veoma jednostavno i brzo rešenje za većinu promena koje želimo za naše zube. Ove fasete se prave najčešće na prednjim zubima, u estetskoj zoni - zoni koja se vidi pri osmehu.

U jednoj poseti pacijenti dobijaju potpuno novi izgled zuba. One se izrađuju od kompozita - materijala za bele plombe. Njima se mogu korigovati razni nedostaci – veći razmaci između zuba (dijasteme), njihov nepravilan položaj (izbačenost/uvučenost/nagnutost), kao i neadekvatna boja.

Kada pacijent dođe u našu ordinaciju, vrlo važan deo pregleda je i konstruktivan razgovor sa njim. On će nam precizno reći šta mu smeta na njegovom osmehu i šta bi želeo da promeni. Na ovaj način zajednički dolazimo do idealnog rešenja. 

Ipak, trajnost kompozitnih vinira je neuporedivo manja u odnosu na keramičke. One zahtevaju redovne kontrole kako bi se pratile sve promene koje se na njima prirodno javljaju, a koje mogu da kompromituju njihov izgled i trajanje.

Pacijentima treba napomenuti da tamno obojena pića i hrana utiču na njihovu boju (kao što utiču i na boju belih – kompozitnih plombi), pa to treba da imaju u vidu kada donose odluku o izboru faseta.


Keramičke fasete (keramički viniri)


Ova vrsta faseta je zahtevnija za izradu od kompozitnih, ali treba imati u vidu da je i dugovečnija.

Keramičke fasete, kako im ime i kaže, izrađuju se od specijalne vrste keramike u tankom sloju.

U prvoj poseti stomatolog će vam zbrusiti spoljašnju površinu zuba i uzeti otisak. Na osnovu njega tehničar u veoma kratkom roku izrađuje fasetu. U narednoj poseti, faseta se proba. Ako je pacijent zadovoljan rezultatima, u istoj poseti ovaj rad se cementira.

S obzirom na to da su izrađene od veoma otpornog materijala, keramičke fasete ne zahtevaju specijalni tretman da bi bile dugotrajne. Dovoljno je da pacijent obrati pažnju na to da ne primenjuje prejake sile u predelu zuba koji nose fasete – u smislu odgrizanja čvrste hrane.


Cena faseta (vinira)


U ordinaciji “Pavlović” cena kompozitnih faseta iznosi 12.000,00 dinara po zubu.
 Ako se, ipak, odlučite za keramičke vinire, njihova cena iznosi 30.000,00 dinara po zubu. Detaljnije možete pročitati na stranici CENOVNIK.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" usluge iz oblasti protetike pružaju naši stomatolozi:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Pozovite nas i ulepšajte svoj osmeh u najkraćem roku!

Ordinacija “Pavlović” vas očekuje.

Ne zaboravite da je stomatološki pregled besplatan ukoliko se odlučite za intervenciju u našoj ordinaciji. 

Za ostale pacijente, cena stomatološkog pregleda iznosi 1.500,00 dinara.
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS