Šta je oralna higijena?


Oralna higijena podrazumeva održavanje zdravlja i čistoće usta i zuba. Zdravi zubi omogućavaju nam pravilnu ishranu i govor i doprinose tome da lepo izgledamo i da se dobro osećamo. 

Pravilna oralna higijena:

 • Sprečava pojavu većih problema sa zubima i komplikacija koje su bolne
 • Štedi vaš novac smanjujući troškove lečenja

Sigurni smo da sada imate više motiva da naučite kako se to radi, zar ne? Tu smo da vas posavetujemo i da vam u tome pomognemo.


oralna higijena, četkica za zube, pasta za zube, waterpik, konac za zube, interdentalne četkice


Saveti za pravilno održavanje higijene usta i zuba


Da biste sačuvali zdravlje svojih zuba i desni, neophodno je da se pridržavate sledećih pravila:

1. Redovne kontrole

Na svakih šest meseci treba posetiti stomatologa koji će pregledom utvrditi stanje vaših usta i zuba. Po potrebi, ukloniće sa njih meke i čvrste naslage (kamenac), popraviti karijes i sanirati oboljenja desni koja su nastala u međuvremenu.

2. Pravilna ishrana

Vrlo je važno da naučite kako da se pravilno hranite. Unošenjem dovoljne količine hranljivih materija, postići ćete izbalansiranu ishranu koja će se odraziti kako na zdravlje usta i zuba, tako i na vaše celokupno zdravlje. Veće količine šećera i unošenje grickalica između obroka su loše navike na koje treba zaboraviti!

3. Pranje zuba

Ništa manje važno od svega prethodno navedenog je i pranje zuba. Pored redovnosti, veoma bitna je i tehnika pranja zuba. Evo nekoliko saveta vezanih za izbor paste za zube i četkice.


 • Pasta za zube

Pasta za zube treba da sadrži fluor. On jača zube tako što ubrzava remineralizaciju i sprečava bakterije da proizvode kiseline koje izazivaju kvar (karijes).

Količina fluora u njoj se određuje jedinicom PPM (parts per milion = koliko ima jedinica fluora na milion jedinica osnovne supstance u kojoj se on rastvara). Ako, recimo, kažemo da u pijaćoj vodi ima 2 ppm fluora, to znači da ima 2 jedinice fluora na milion jedinica vode.

 - za decu od 6 meseci do druge godine – 500 ppm fluora (0,5 mg/g)

 - za decu od druge do šeste godine – 1000 (+) ppm

 - od šeste godine i više – 1450 ppm


 • Četkica za zube

Veoma često nas u svakodnevnoj praksi pacijenti pitaju koja je četkica za zube najbolja.

Evo šta im mi kažemo:


Četkica koja ima malu glavu (to je onaj deo na kome se nalaze vlakna) je bolja – da bi mogla da dopre i do najudaljenijih površina bočnih zuba.

U odnosu na čvrstoću vlakana, četkice za zube mogu biti:

 • Hard (čvrste)
 • Medium (srednje)
 • Soft (meke)
 • Ultrasoft (ultra meke)

Ako nemate nekih hroničnih parodontoloških oboljenja, najbolje je koristiti soft četkice. One su dovoljno meke da ne oštete desni, ali i dovoljno čvrste da mogu da uklone naslage sa površina zuba.

Četkice sa veštačkim vlaknima su bolje, jer prirodna vlakna zadržavaju bakterije i nemaju dovoljnu čvrstinu.

Manuelne (ručne) četkice imaju sve karakteristike odlične četkice za pranje zuba. Korišćenje električnih četkica nije prednost ni u kakvom smislu, ali može da bude jednako dobar izbor.

oralna higijena, četkica za zube, pasta za zube, waterpik, konac za zube, interdentalne četkice

 • Tehnika pranja zuba


 • Vlakna četkice postavite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osovinu zuba, tako da se jedna polovina vlakana nađe na desnima, a druga polovina na krunici zuba.
 • Glavu četkice pokrećite kružno ili napred – nazad, ali više vršeći blage vibracije nego pomeranje samih vlakana.
 • Vrhove vlakana zadržite na istom mestu desetak sekundi.
 • Uklonite vlakna četkice iz predela desni pokretom četkice prema griznim površinama zuba (četkanje u pravcu nicanja zuba).
 • Ponovite pokrete za svaki zub sa njegove spoljašnje i unutrašnje strane. Izuzetno je važno da se dobro očiste i zadnje površine poslednjih zuba u zubnom nizu.
 • Zube treba prati najmanje dva puta dnevno – ujutru i uveče pre spavanja, a posle poslednjeg obroka, u prosečnom trajanju od 3 minuta.


4. Pranje jezika

Naslage na jeziku uzrokuju loš zadah i pomažu taloženje bakterija na njemu. Ako primetite beli sloj na površini jezika, treba da:

 • Čistačem jezika uklonite površinski sloj
 • Četkicom i pastom za zube uklonite ostatak bakterija sa jezika
 • Isperete usta vodom


5. Ispiranje usta rastvorima

Postoje rastvori koji se koriste na dnevnoj bazi. Oni najčešće sadrže antiseptik, fluor i mentol koji je zadužen da da osećaj čistoće.

Sa druge strane, rastvori koje prepiše stomatolog mogu da sadrže i hlor-heksidin, supstancu koja je važna u borbi sa bakterijama štetnim za našu usnu duplju. Ipak, ovakva sredstva treba koristiti samo pod nadzorom lekara.


Kako pravilno održavati higijenu usta?


 1. Treba koristiti vodice koje ne sadrže alkohol jer on utiče na isušivanje usta, a i ne preporučuje se deci i trudnicama.
 2. Koristiti interdentalni konac i interdentalne četkice.
 3. Zubni konac treba koristiti svakodnevno pre pranja zuba četkicom.
 4. Namotajte oko 30 cm konca na kažiprste ili srednje prste dveju ruku i ostavite oko 5cm slobodnog konca između.
 5. Zatim zategnite konac i nežno ga preko površine zuba spuštajte do ispod desni.
 6. To ponovite i sa susednim zubom u istom međuzubnom prostoru.
 7. Za svaki deo zuba koristite novi deo konca.
 8. Vodite računa da ih ne povredite tako što ćete pažljivo dozirati pritisak.
 9. Vratite ga prema griznim površinama zuba na isti način.
 10. Ako konac negde zapinje ili izlazi iz usta iskrzan, razlog tome su stare, neadekvatne plombe ili zubni kvar. Obratite se stomatologu da proveri uzrok.
 11. Interdentalne četkice se koriste u slučaju kada je prostor između vaših zuba veći pa se ne može adekvatno očistiti zubnim koncem. Važno je da četkicu možete provući između zuba lako i bez bola.
 12. Četkica se postavi horizontalno u odnosu na uzdužnu osovinu zuba i tako unese u prostor između dva zuba.
 13. Potiskuje se lagano dok ne prođe sa duge strane, ali uz uslov da je taj proces bezbolan.
 14. Ako imate upalu desni ili parodontalni džep koji se aktivirao, možete očekivati krvarenje pri čišćenju zuba ovim četkicama. Ono ne dolazi od povrede, već od upale. Budite uporni u korišćenju ovih četkica u ovim slučajevima i očekujte da se krvarenje posle par dana upotrebe smanji ili potpuno nestane.
 15. Četkicu posle svakog zubnog prostora operite pod mlazom vode
 16. Nakon upotrebe četkicu operite i ostavite da se osuši na vazduhu kako bi se sprečilo nakupljanje bakterija.
 17. Kada primetite da su se vlakna četkice deformisala, vreme je za njeno menjanje jer prestaje da bude efikasna.


Waterpik aparat

Ovo je uređaj za kućnu negu zuba koji koristi pulsirajući mlaz vode da bi uklonio plak i ostatke hrane između zuba i ispod desni, i na taj način čuva njihovo zdravlje.

On se preporučuje kod osoba koje pate od gingivitisa, dijabetesa, koje imaju neku protetsku nadoknadu - zubne proteze, krunice za zube ili implante. Ovi aparati omogućavaju efikasno uklanjanje naslaga i ostataka hrane sa teško dostupnih mesta, koje se ne može postići četkicom za zube, pa ni zubnim koncem.

Stomatolozi ordinacije “Pavlović” pri svakoj poseti svojim pacijentima daju potrebne savete u vezi zdravlja usta i zuba.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" edukaciju o pravilnoj oralnoj higijeni rade naši stomatolozi:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.Zakažite svoj prvi pregled i saznajte šta od sredstava za oralnu higijenu treba da koristite i na koji način!

Posetite nas lično ili nam se javite na 011/3822-331.

Čekamo vas!
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS