Šta je zubni plak, a šta zubni kamenac?


peskiranje zubaZubni plak čine meke naslage nataložene na površinama naših zuba. Tokom vremena, na zubni plak se nadovezuju minerali koji se talože iz pljuvačke, boje iz hrane, pića i cigareta. Tako nastaju zubni kamenac – čvrste naslage na zubima i pigmentacija zuba – obojene naslage.

Sve ove naslage prouzrokuju upalu desni – gingivitis. Ako se ta upala ne leči i ako se ne uklone njeni glavni uzročnici, ona neminovno prelazi u parodontopatiju. To je oboljenje koje dovodi do rasklaćivanja zuba i njihovog prevremenog ispadanja.

Kada zamislimo takvu sliku – sliku zuba bez karijesa, koji ispadaju – tek onda možemo da shvatimo značaj redovne i pravilne oralne higijene.


Zašto su važni uklanjanje pigmentacije sa zuba i čišćenje kamenca?


Vrlo je važno znati da pranje zuba kod kuće, pa čak i dodatno korišćenje konca za zube i interdentalnih četkica nije dovoljno. Tako se ukloni samo jedan procenat bakterija iz usne duplje. Ostatak bakterija u naslagama koje se nalaze na zubima, mogu se ukloniti jedino profesionalnim tretmanom kod stomatologa.


Pigmentacija zuba – uklanjanje


Jednom u šest meseci, dolaskom na redovne kontrole, omogućavate sebi i svojim zubima najbolju negu. Vaš stomatolog će pregledom utvrditi da li je potrebno da uklonite kamenac i pigmente, nataložene od prethodne posete.


Postoji nekoliko načina da se ukloni pigmentacija zuba:


  • Uklanjanje kamenca ultrazvučnim aparatom je uobičajena intervencija uklanjanja kamenca.
  • Peskiranje zuba je intervencija koja se koristi nakon čišćenja kamenca ultrazvukom, kada je ultrazvukom bilo nemoguće ukloniti sve pigmentacije na vašim zubima. Tokom ove intervencije koristi se specijalni AIR-FLOW aparat koji pod pritiskom izbacuje sitne abrazivne čestice. One, razblažene u vodi, uspešno uklanjanju naslage sa vaših zuba i vraćaju im prvobitni sjaj i boju. Postupak je apsolutno bezbolan i bezbedan, a pacijenti često mogu da biraju ukus ovih čestica.


Peskiranje zuba – cena


Peskiranje zuba se najčešće vrši u sklopu uklanjanja zubnog kamenca. Ovakva intervencija u ordinaciji „Pavlović“ košta 4.000,00 dinara.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" peskiranje zuba rade naši stomatolozi:

Dr Irena Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanataDr Irena Pavlović

dr Ana RakočevićDr Ana Rakočević

Dr Aleksandar PavlovićDr Aleksandar PavlovićNjihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.Sva zakazivanja vrše se pozivom na sledeće brojeve telefona:

+381 11 3822 331,

 +381 63 8211 603,

 +381 63 343 218.

Svoj termin možete zakazati i lično, u samoj ordinaciji, u Niškoj 13/5.

Čekamo vas!

×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS