Umnjaci


Umnjaci, tj treći molari su zubi koji poslednji niču. Najčešće nicanje umnjaka krene između 17-21.godine ali tu nema pravila. Nicanje umnjaka može početi i ranije a i dosta kasnije. Pošto niču poslednji, često se desi da za njihovo smeštanje više ne bude mesta. Tada se odlučujemo za vađenje umnjaka. Nešto komplikovanija situacija nastane ako se ne reaguje na vreme, tj ako se umnjak koji nema dovoljno prostora ostavi u ustima. On može da se „zaglavi“ tj delom da iznikne, a delom da ostane zarobljen u kosti. Tada zbog otežanog čišćenja dolazi do infekcije koja može biti veoma ozbiljna zbog anatomskog položaja umnjaka, tj zbog lakog širenja infekcije u druge delove koji mogu biti opasni po život. Zato je dobro izvaditi umnjake pre nego što ovaj problem nastane ako stomatolog proceni da za to ima potrebe. Vađenje umnjaka je takođe često indikovano pre ortodontske terapije kao i pre protetske terapije.

vadjenje umnjaka


Da li umnjak uvek mora da se operiše?  


Vađenje umnjaka, kao i drugih zuba može biti:

  • Rutinsko
  • Komplikovano
  • Hirurško

Kojoj će se metodi pristupiti zavisi od položaja umnjaka, udaljenosti okolnih struktura, eventualnog prisustva infekcije, kao i od toga da li je umnjak iznikao ili je delom prekriven viličnom kosti ili desnima. 

Operacija umnjaka je standardna procedura kada je umnjak impaktiran. To znači da nije u potpunosti iznikao. Tada će vam stomatolog preporučiti da uradite ortopan - pregledni rendgenski snimak vilice na kome će se lepo videti odnos umnjaka sa okolnim strukturama i napraviti plan terapije. Važno je naglasiti, za koji god metod vađenja umnjaka da se vaš stomatolog odluči, ne treba da se plašite bola. Sve ove intervencije rade se uz obaveznu lokalnu anesteziju

Kod komplikovanih i hirurških vađenja nekad se posle same intervencije može javiti bol. Tada je potrebno pacijentu prepisati lekove protiv bolova - analgetike. Posle par dana, bolovi nestaju.


Postupak nakon vađenja (operacije) umnjaka:


Vrlo je važno da se posle operacije ili vađenja umnjaka pacijent pridržava pravila koja će mu dati stomatolog ili oralni hirurg. Prvenstveno, treba izbegavati vruću hranu i napitke, kao i pušenje. To sve može produžiti vreme krvarenja. Treba obratiti pažnju i na izbor lekova protiv bolova. Neophodno je konsultovati stomatologa kod izbora lekova jer određeni analgetici, kao što su andol i aspirin mogu pospešiti krvarenje. Nije preporučljivo preterano ispirati ranu jer se na taj način može poremetiti, odnosno „isprati“ zdrav krvni ugrušak. Njegovim ispadanjem, normalno zarastanje rane se onemogućava i ceo proces se produžava i postaje bolniji.


Vađenje umnjaka cena


  •  Ukoliko je u pitanju rutinsko vađenje umnjaka, cena iznosi 3.000,00 dinara
  •  Komplikovano vađenje umnjaka košta 5.000,00 dinara


Operacija umnjaka cena


Cena hirurškog vađenja umnjaka iznosi 15.000,00 dinara.

Kao i sve druge intervencije u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović", i ovu uslugu možete platiti gotovinom i čekovima građana, kao i platnim karticama i putem administrativne zabrane.


Dr Aleksandar Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanata

U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" vađenje umnjaka radi Dr Aleksandar Pavlović. Biografiju dr Aleksandra Pavlovića i ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Ako imate bilo kakav stomatološki problem, pitanje ili nedoumicu, slobodno nas kontaktirajte i dođite na prvi pregled. Budite sigurni da će vam naš tim stomatologa pružiti najbolju uslugu.
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS