Lečenje kanala korena zuba

 

endodoncija, lečenje kanala korena, vađenje živca, pulpitis, gangrena zubaVeć dva dana ne možete da izdržite bol u zubu? Čim popijete nešto hladno ili toplo, osetite oštar bol koji vam ne da mira? Vreme je da saznate šta se to dešava sa vašim zubom!

Svaki zub sastoji se iz dva dela:

  1. Kruna je deo zuba vidljiv golim okom. Međutim, ljudsko oko ne može videti celu krunu jer je jedan njen deo prekriven desnima.
  2. Koren je deo zuba koji se nalazi duboko u kosti vilice i ne može se videti golim okom. 

Zubni kvar (karijes) počinje tako što zahvata samo spoljašnji sloj (gleđ). Ako se ne reaguje na vreme, popravkom zuba, on se polako širi u dubinu, zahvatajući dentin. Pošto se dentin nalazi neposredno uz pulpu (koju između ostalog čini zubni živac) može se desiti da u ovom stadijumu nastane pulpitis (upala zubnog živca). 


Pulpitis (upala zuba/upala zubnog živca) 


Ova upala nastaje kada se karijes dugo vremena ne popravlja. On se onda širi iz spoljašnjih slojeva zuba ka njegovoj unutrašnjosti u kojoj se nalazi zubni živac. Nažalost, u najvećem broju slučajeva ovo stanje je nepovratno. Živac mora „da se vadi“ a zub da se leči. 

U ovoj fazi pacijenti osećaju da ih zub jako boli. Taj bol može da bude vrlo različitog karaktera, zavisno od vrste pulpitisa koji pacijent ima. On može da nastane spontano (sam od sebe) ili da boli na hladno. Bol je oštar i probadajući. Može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. U težim slučajevima, kada se u kanalu korena već pojavio gnoj, zub boli na toplo i pojačava se noću, kada pacijent leži. 


Gangrena zuba


Nekada se dešava da bakterije u velikom broju nasele kanal korena zuba. Tada se radi o gangreni zuba. Pacijenti u ovom slučaju obično nemaju nikakav simptom. Ponekad se desi da zub pomalo boli na toplo. Ovde je važno napomenuti koliko su redovne kontrole kod stomatologa važne. Vaš stomatolog vrlo lako može da posumnja na gangrenu iako vi i ne znate da je imate. Postoje različiti testovi kojima se utvrđuje postojanje ovog procesa. Pacijenti, nažalost, saznaju da su imali gangrenu tek kada infekcija pređe na tkivo ispod vrha korena. Kada zub počne da boli i na zagrižaj, to znači da je nastao takozvani „proces na vrhu korena zuba“. U ovom stadijumu, nažalost, jedan broj zuba više nije moguće izlečiti.


Vađenje živca


Iako većina pacijenata u ovom trenutku pomisli kako mu predstoji naporan i bolan proces, vađenje živca u ordinaciji „Pavlović” je vrlo komforan postupak. Evo kako to zapravo izgleda:

Kada ustanovimo da je živac vašeg zuba zahvaćen upalom, počinje procedura lečenja. 

  • Na samom početku, pacijent dobija lokalnu anesteziju kako bi kroz sve faze prošao bezbolno. U istoj poseti, stomatolog otvara zub, uklanja karijes i dolazi do živca. Zatim, specijalnim iglicama vadi živac i počinje sa obradom šupljine koja je nastala u kanalu korena gde se živac nalazio. Naša ordinacija je opremljena najsavremenijim aparatima na polju endodoncije. Iz tog razloga mi tu obradu radimo i ručno i mašinski. Rad mašinskim instrumentima  je komforan za pacijenta, traje kraće i radi se preciznije. Lekar zatim, po potrebi, postavlja lek u kanal korena i zakazuje pacijenta za sledeću posetu. U slučaju da je to moguće, u istoj poseti se kanal korena puni odgovarajućim punjenjem i ako je sačuvano dovoljno zubnog tkiva, stavlja se plomba. U nekim slučajevima, kada je zub suviše oštećen karijesom I nije preostalo dovoljno zuba da se stavi plomba, naši lekari će preporučiti da se stavi krunica. 
  • Nekada je potrebno da pacijent nekoliko puta dođe kako bi se zub izlečio. Naš stomatolog u tim posetama proverava stanje kanala korena i po potrebi menja lek koji se u njemu nalazi. Ordinacija “Pavlović” opremljena je najsavremenijim digitalnim rendgen aparatom. Naši pacijenti imaju taj komfor da rendgen snimanja tzv. malih snimaka kojima se utvrđuje postojanje karijesa ili “procesa na zubu”, ali i kojima se proverava napredak terapije, mogu da rade upravo u našoj ordinaciji.


Lečenje zuba - cena


Cena lečenja zuba u našoj ordinaciji zavisi od toga koji zub se leči i koliko kanala postoji u njegovim korenovima. Zato smo je i formirali u odnosu na broj kanala.

Tretman svakog kanala je 3.000,00 - 3.500,00 dinara

Da bi bilo lakše razumeti – bočni zubi (šestice i sedmice) najčešće imaju po tri ili četiri kanala, tako da lečenje ovih zuba u većini slučajeva iznosi 9.000,00-12.000,00 dinara ,bez plombe.

Prednji zubi (jedinice, dvojke, trojke) najčešće imaju po jedan kanal. Stoga je njihovo lečenje jeftinije i košta 3.000,00 dinara, bez plombe.

Pretkutnjaci (četvorka i petica) imaju jedan do dva kanala zbog čega je cena njihovog lečenja 3.500,00 - 7.000,00 dinara, bez plombe.U Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" lečenje zuba rade:
Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Kako sprečiti da nastane upala zuba?


Redovne kontrole su stub zdravlja vaših zuba!

Za pacijente koji se odluče na intervenciju, u ordinaciji „Pavlović"  sve kontrole su BESPLATNE. 

Za ostale pacijente, cena pregleda je 1.500,00 dinara.

Zakažite svoj termin već sada na 011/3822-331 i ne brinite o svojim zubima!

O njima brinemo mi!  


Vidimo se u Niškoj 13/5 na vašoj sledećoj kontroli!
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS