Miofunkcionalni aparati - trejneri


Trejneri su ortodontska pomagala pomoću kojih možemo ukloniti negativan utiicaj mišića usne duplje ili loših navika i na taj način ublažiti ortodontsku nepravilnost ili je u potpunosti izlečiti.


Sisanje palca - indikacija za početak terapije trejnerom


Prva i najčešća indikacija za početak terapije trejnerom je sisanje palca - veoma česta loša navika koja može dovesti do ozbiljnih poremećaja funkcije i estetike celog stomatognatog sistema. Zbog toga je važno da dete najkasnije do treće godine života prestane sa sisanjem palca.  Koliko je to teško, najbolje znaju roditelji dece sa ovim problemom. Ovo je situacija kada nam trejner može dosta pomoći. 


Kom uzrastu dece su prilagođeni trejneri?


Trejneri su prilagođeni detetu uzrasta 2-5 godina. Veoma su mekani, glatki i savitljivi, pa samim tim detetu neće smetati u ustima. U isto vreme onemogućiće palac da zauzme položaj između zubića. 

Osim toga, trejneri su veoma lepog dizajna, pa ih deca doživljavaju kao igračkice i veoma ih lepo prihvataju. Potrebno je da ih dete nosi tokom cele noći i po samo sat vremena u toku dana i rezultat neće izostati. Naravno, ne možemo očekivati da dete odmah po dobijanju trejnera prestane da sisa palac. Taj proces odvikavanja počinje lagano. Vremenom se povećava period nošenja trejnera, pa on polako, ali sigurno zauzima mesto palcu . Time se dete postepeno odvikava od sisanja palca. Ukoliko u ovom uzrastu dete prestane da sisa palac, najčešće se dešava da zubići nastavljaju da se razvijaju bez ikakvih nepravilnosti. 

Trejneri su takođe veoma korisni za decu kod kojih se već u ranom uzrastu primeti nepovoljan zagrižaj. Ukoliko mališan počne sa terapijom trejnerom u uzrastu 2-5 godina, možemo očekivati ublažavanje postojećih nepravilnosti, a u velikom broju slučajeva i njihovo ispravljanje.


Trejneri za stariju decu


Ukoliko se propusti period od druge do pete godine, postoje trejneri dizajnirani za stariju decu, pa se sa samim postupkom lečenja počinje kasnije. 

Trejneri za stariju decu su takođe veoma efikasni, međutim ukoliko se ortodontska anomalija već razvila, onda je trejner samo prva faza terapije. U drugoj se „krivi zubi“ saniraju mobilnom protezom ili fiksnom protezom

Takođe, postupak je isti i za mališane koji se teško odvikavaju od cucle, imaju lošu naviku tiskanja jezika, itd. Dakle, trejner svojim dizajnom dovodi usne, zube, jezik i obraz u ravnotežu i na taj način im omogućava da nastave pravilan razvoj.


 Treba napomenuti da postoje i trejneri za odraslu populaciju, 

koji mogu ublažiti ili ukloniti neku nepravilnost, kao i

trejneri protiv hrkanja.


Zašto da dete nosi trejner ako će kasnije svakako nositi protezu?


Ovo pitanje čujemo veoma često. Kao prvo, trejner će svakako ublažiti nepravilnost koju dete ima tendenciju da razvij. Samim tim i ukupna cena terapije biće manja. 

Osim toga, ukoliko mi ortodontskom terapijom ispravimo zube, a neke loše navike ostanu (npr. tiskanje jezika), smanjuje se stabilnost rezultata i postoji veći rizik da se zubi „vrate na staro“. Zbog toga je veoma važno da specijalista ortopedije vilica otkrije koji je uzrok nastanka određene nepravilnosti i da pacijentima kod kojih ima potrebe za tim najpre prepiše terapiju miofunkcionalnim aparatom-trejnerom.


Trejneri - cena


Cena terapije trejnerom u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" iznosi 18.000,00 dinara. 

Naravno, kao i sve ostale usluge kod nas možete platiti i čekovima, platnim karticama kao i putem administrativne zabrane.Dr Irena Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanata

Dr Irena Pavlović, specijalista ortopedije vilica.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" terapiju trejnerom radi Dr Irena Pavlović. Biografiju dr Irene Pavlović i ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Za sve dodatne informacije u vezi trejnera, problema sa zubima koji imaju vaši mališani ili drugih usluga, javite nam se na naše brojeve telefona. 
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS