Šta je parodontalni džep?


Parodontalni džep je najvažniji simptom parodontopatije. On se javlja kao posledica razaranja potpornog aparata zuba i lokalizovan je na mestu između korena zuba i kosti u kojoj se on nalazi.

parodontalni džep, parodontopatija

Kako izgleda parodontalni džep?


Na zubu na kome se nalazi parodontalni džep, desni su otečene, crvene, na najmanju provokaciju krvare. Može se reći da u ovom stadijumu postoji upala desni. Pacijenti se često žale da imaju osećaj da im je zub viši od ostalih ili da imaju nešto između zuba (osećaj stranog tela). Često se javlja bol u desnima koji se širi u svim pravcima.

Kad parodontalni džep postoji duže vremena, osim kamenca koji se nalazi na gleđi, javlja se i subgingivalni kamenac koji zahvata koren zuba. Crne je boje i vrlo teško se odvaja od površine zuba.


Kako se otkriva postojanje parodontalnog džepa?


Sondiranjem – Postoji poseban instrument – parodontološka sonda - koji je graduisan (na njemu se nalaze urezane mere u milimetrima i kuglica na vrhu kako ne bi došlo do oštećenja tkiva). Ona se postavlja u parodontalni džep služi za merenje njegove dubine.

Radiografisanjem – Rendgen snimci služe za utvrđivanje stadijuma parodontopatije. Na njima se prati stanje kosti oko zuba koji je zahvaćen ovim stanjem. To je vrlo važno jer od gustine i nivoa kosti zavisi i kada će se zub konačno razlabaviti i ispasti.


Parodontalni džep – lečenje


Postoji više faza u lečenju parodontalnih džepova. Treba znati da lečenje ovih džepova zapravo podrazumeva lečenje parodontopatije kao bolesti.

  • Upala desni - Na početku je potrebno ukloniti zubni plak i zubni kamenac i edukovati pacijente o pravilima oralne higijene. Ako je potrebno, treba prepisati pojedine lekove i preparate koji bi u ovoj fazi mogli da smanje ili zaustave upalu desni i napredovanje parodontopatije.
  • Kiretaža parodontalnih džepova – Predstavlja čišćenje parodontalnih džepova, tj. uklanjanje svog izmenjenog i oštećenog parodontalnog tkiva. Ovo se radi različitim instrumentima (kiretama). Ako je potrebno, uklanjaju se i pojedine anomalije (pripoji sluzokožnih nabora – plika i frenuluma) koje podstiču nastanak ovih džepova.
  • Ova faza podrazumeva uspostavljanje pravilne okluzije – međusobnih odnosa zuba gornje i donje vilice. To se najčešće može učiniti protetskomortodontskom, ali i  konzervativnom rehabilitacijom (pravljenje novih protetskih radova, novih plombi ili ulazak u ortodontsku terapiju)


Kiretaža (čišćenje) parodontalnog džepa


Ova intervencija se uglavnom izvodi u lokalnoj anesteziji jer može biti bolna. Cilj je da uklonimo svo izmenjeno tkivo (tkivo zahvaćeno zapaljenjem) kroz otvor parodontalnog džepa (ako je to moguće). Ako takav pristup nije omogućen, potrebno je uraditi hirurški zahvat kojim se taj pristup omogućava - režanj operacija.

Nakon intervencije važno je dobro održavanje higijene usta i zuba i redovno uzimanje terapije u slučaju da vam je propisana.

Nakon nekoliko nedelja uočavaju se mnoge promene. Smanjuje se otok desni, boja desni postaje sličnija boji zdravih desni – ružičasta, zubno tkivo postaje čvršće.


Čišćenje parodontalnog džepa u stomatološkoj ordinaciji "Pavlović"– cena


U ordinaciji „Pavlović“ možete dobiti usluge kompletne terapije parodontopatije, uključujući i čišćenje parodontalnog džepa kao jedne od njenih faza.

Čišćenje parodontalnog džepa po zubu iznosi 2.500,00 dinara.


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" lečenje parodontalnog džepa rade:

Dr Irena Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanataDr Irena Pavlović

dr Ana RakočevićDr Ana Rakočević

Dr Aleksandar PavlovićDr Aleksandar PavlovićNjihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Nemojte čekati da ostanete bez zuba. 

Ako vas muče parodontalni džepovi, Stomatološka ordinacija "Pavlović" je pravo mesto za vas! 

Javite nam se!
×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS