Šta su krunice za zube?


Krunice predstavljaju protetsku nadoknadu za oštećeni ili izgubljeni zub. Mogu da se rade kao pojedinačne - solo krune ili da budu izrađene kao član zubnog mosta.

 

Indikacije za izradu krunica za zube su: 


 • karijesom destruirani zubi
 • jako velike plombe
 • endodontski lečeni zubi sa velikim gubitkom dentina
 • prebojeni zubi

Krunice u potpunosti nadokađuju zub koji zamenjuju - i funkcionalno i estetski. Ojačavaju ga i daju mu boju prirodnog zuba uz visoke estetske performanse. Materijali od kojih se prave krunice su izuzetno napredovali u poslednjih desetak godina. Napredovale su i digitalne tehnologije koje predstavljaju nezamenljivog saveznika u izradi savršenih protetskih nadoknada. Ponekad je za izradu kruna potrebno sprovesti pretprotetsku pripremu koja podrazumeva: 

 • saniranje karijesa
 • endodonsko lečenje zuba
 • ugradnju kočića
 • parodontološku pripremu mekih i tvrdih zubnih tkiva

 


Zavisno od toga koliko se krunica za zube pravi, stanja ostalih zuba i još nekoliko faktora, odlučujemo se za izradu:


 1. Metalo-keramičkih kruna
 2. Bezmetalnih kruna


Metalo-keramičke krunice za zube (navlake za zube)


Metalo-keramičke krunice za zube su do skora bile najčešće primenjivane. One kao osnovu imaju metal u tankom sloju, a preko toga nekoliko slojeva keramike u boji zuba. Veoma su čvrste, pouzdane i estetski su zadovoljavajuće. Ipak, zbog tankog sloja metala u svojoj osnovi nisu u mogućnosti da propuštaju svetlost kao prirodni zub. Iz ovog razloga, nešto bolje estetske performanse imaju bezmetalne krunice.


Bezmetalne krunice za zube (navlake za zube)


Bezmetalne krunice su u današnje vreme materijal izbora. Naročito za prednje zube. Takođe, nezamenljive su i u situacijama kada se radi nekoliko solo (pojedinačnih) krunica jer se savršeno uklapaju u zubni niz i izuzetno ih je teško razlikovati od prirodnog zuba. Ranije se smatralo da metalo-keramičke krunice imaju bolje fizičke osobine i da su dugotrajnije. Međutim, usavršavanjem tehnologija, materijali od kojih se prave bezmetalne krune su praktično postali neuništivi. Postoji nekoliko vrsta bezmetalnih kruna:

 • Cirkonija (nekoliko vrsta)
 • Disilikatna keramika
 • Staklo keramika


Koliko traje izrada krunica za zube?


Posle aplikacije lokalne anestezije počinje brušenje zuba i uklanjanje zubne sustance koju će zameniti kruna. Veoma je važno naglasiti da u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" svi zbrušeni zubi dobijaju individualno napravljene privremene krune koje estetski u potpunosti zadovoljavaju Njih pacijent nosi sve dok ne budu gotove definitivne krune, tako da napušta ordinaciju potpuno osposobljen za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Za koju se vrstu krune odlučiti, zavisi od slučaja. 

Stomatolog u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" će vam posle detaljnog pregleda predložiti najbolje rešenje.


Krunice za zube u stomatološkoj ordinaciji Pavlović - cena

Cena krunica za zube zavisi od vrste krunice koja se stavlja.


Bezmetalne krunice cena:

Cena bezmetalne krunice iznosi od 20.000,00 do 23.000,00 dinara.


Metalo-keramičke krunice cena:

Cena metalo-keramičke krunice iznosi 12.000,00 dinara.U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" izradu krunica za zube rade naši stomatolozi:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima stomatologa možete pročitati OVDE.Zakažite pregled kod nas i naš tim stomatologa će pronaći najbolje rešenje za vaše zube.

Upoznajte naš stručni tim stomatologa.

×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS