Sinusi


Kada govorimo o sinusima, mislimo uglavnom na sinuse u gornjoj vilici, takozvani vilični sinus ili gornjoviličnu šupljinu. Zbog svoje bliske veze sa korenovima gornjih bočnih zuba, vilični sinusi imaju veliki značaj u stomatologiji.


Zašto dolazi do otvaranja sinusa?


Otvaranje sinusa u više od 50% slučajeva nastaje usled povrede sluzokože viličnog sinusa ili kod vađenja gornjih bočnih zuba i to najčešće kod prvog kutnjaka. Tako nastaje veštačka komunikacija između usne duplje i gornjovične šupljine, tzv. oro-antralna komunikacija.


Uzroci otvaranja sinusa su:


  1. Anatomski – U retkim slučajevima usled spuštenog sinusa, kada su korenovi zuba u samom kontaktu sa sluzokožom sinusa
  2. Zapaljenski procesi na vrhovima korenova - Vrlo često ovi procesi dovode do razaranja koštane mase između korena i sluzokože sinusa, tako da neminovno dolazi do  otvaranja sinusa prilikom vađenja takvih zuba (najčešći uzrok).
  3. Jatrogeni uzroci - kada greškom stomatologa dolazi do otvaranje sinusa.


Treba naglasiti da, nažalost, veliki broj otvorenih sinusa prilikom vađenja zuba ostaje neprimećen zbog stvaranja krvnog ugruška i zato što su nastali otvori komunikacije mali. Oro-antralne komunikacije su relativno česta pojava u stomatologiji i ne treba da plaše pacijenta, pošto se u najvećem broju slučajeva lako saniraju. Zato nakon svakog vađenja u gornjoj vilici stomatolog primenjuje niz dijagnostičkih postupaka kako bi otkrio da li je došlo do otvaranja sinusa i stvaranja oro-antralne komunikacije. Zbog toga će stomatolog posle svakog vađenja gornjih zuba izvršiti probu „duvanja na zatvoren nos“ i „probu naduvavanja obraza“. Ukoliko pacijent ne može da naduva obraz ili prilikom duvanja na nos vazduh izlazi iz rane, to je siguran znak otvorenog sinusa.


Koji simptomi još ukazuju na otvoren sinus?  • nemogućnost uvlačenja duvanskog dima
  • unjkav govor
  • prolaz tečnosti kroz nozdrvu prilikom ispiranja vodom 
  • jednostrano krvarenje iz nosa


Kada se radi operacija otvorenog sinusa?


U slučajevima kada se jave navedeni simptomi koji ukazuju na otvoren sinus, najbolje je da se odmah uradi hirurško zatvaranje sinusa koja se zove i „plastika sinusa“. Ova intervencija se izvodi na licu mesta u lokalnoj anesteziji i nije komplikovana. Ukoliko se ne uradi odmah postoji veliki rizik da će bakterije koje normalno žive u usnoj duplji preći u sinus i tamo napraviti infekciju.


Ono što treba da znate u vezi otvorenog sinusa:


Vrlo je važno da pomenute probe pacijent ne sme da izvodi sam kod kuće, jer njihovo nepravilno izvođenje može dovesti do toga da se napravi perforacija (otvor) na podu sinusa, čak iako posle vađenja zuba to nije bio slučaj.


Operacija otvorenog sinusa u stomatološkoj ordinaciji "Pavlović"- cena:


Cena operacije otvorenog sinusa u Stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" iznosi 12.000,00 dinara.Dr Aleksandar Pavlovic, stomatolog, ugradnja zubnih implanata

Dr Aleksandar Pavlović, specijalista oralne implantologije


U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" operaciju otvorenog sinusa radi Dr Aleksandar Pavlović. Biografiju dr Aleksandra Pavlovića i ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Za sva dodatna pitanja vezana za operaciju otvorenog sinusa ili bilo koji drugi stomatološki problem, slobodno nas kontaktirajte. 

Budite sigurni da će vam naš tim stomatologa pružiti najbolju uslugu!


×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS