Šta je zub?


Zub je organ koji se nalazi u ustima. Čovek ima 20 mlečnih zuba koje od šeste godine pa nadalje smenjuju 32 stalna zuba. 

Svaki zub se sastoji od nekoliko slojeva. 

Postoje tri čvrsta sloja zuba:

  • Gleđ se nalazi na spoljašnjem delu krunice i predstavlja najtvrđi deo zuba. Zbog toga i drži prvu liniju odbrane od karijesa (zubnog kvara).
  • Dentin čini najveći deo zuba. U predelu krunice pokriva ga gleđ, a u predelu korena zuba pokriva ga cement. 
  • Cement je po sastavu vrlo sličan kostima

Unutar njih nalazi se jedan meki sloj:

  • Pulpa zuba – Nju čine nervna i vezivna vlakna i krvni sudovi. U njoj je čuveni „živac“.


Kako i zašto se zub kvari?


Glavni uzročnik zubnog kvara je jedna bakterija po imenu Streptococcus mutans. Kada jedemo slatku i lepljivu hranu, na površini naših zuba stvara se štetni sloj koji se zove zubni plak. U saradnji sa ovom zloglasnom bakterijom, vari se šećer i proizvodi se kiselina koja razara tvrdo zubno tkivo. 

plombe, bele plombe

Prvo napada gleđ, a zatim, ako se zubni kvar ne leči na vreme, prodire dublje, u dentin. 


Kako se zub popravlja?


Ako kvar zahvati samo gleđ, smatramo da je to samo plitki kvar koji se lako i uglavnom bezbolno leči. Popravka zuba podrazumeva da se napravi mala “rupa u zubu” bušilicom. Kad napravimo tu malu rupu, otkrivamo zubni kvar koji sada možemo da uklonimo. 

Ako smo u prvoj poseti uspeli da uklonimo sav karijes, odmah je vreme za plombu!

Ipak, ako ova bakterija prodre dublje, u dentin, to komplikuje i produžava proces lečenja. Tada nastaje duboki karijes. On se leči tako što stomatolog ukloni koliko god može karijesa tako da ne dođe do “živca”. Zatim postavi lek koji će u narednih 6-8 nedelja da podstakne vaš zub da proizvede novi dentin. On štiti živac i omogućava da se u drugoj poseti stomatologu očisti sav karijes bez dobro poznatog “vađenja živca” i na kraju stavi plomba.

Popravljanje zuba nije uvek jednostavan proces. Zato je važno da kod nas ne dođete tek kada primetite kvar ili osetite bol. Redovne kontrole, na svakih šest meseci, sprečiće pojavu velikih kvarova koji zahtevaju dugotrajno lečenje.


Vrste plombiplombe, plombiranje zuba

Plomba je veštački materijal kojim se nadoknađuje deo zuba koji smo uklonili jer je bio oštećen karijesom. Postoji tri osnovne vrste plombi u svakodnevnom radu sa pacijentima: 


1. Kompozitne (bele) plombe  

Kompozitne plombe su plombe koje nadoknađuju izgubljeni deo zuba tako da se gotovo i ne vide. Prave se u velikom broju nijansi koje odgovaraju različitim nijansama zuba. Sa estetske strane su potpuno zadovoljavajuće. Kada se ovakva bela plomba lepo obradi i ispolira, njeno prisustvo je gotovo neprimetno. Ranije se smatralo da su bele plombe “slabije” od crnih. Ipak, stomatologija je dosta napredovala, pa su tako danas bele plombe gotovo isto otporne i tvrde kao i amalgamske.

Sigurno ste do sada imali prilku da iskusite kako izgleda postavljanje bele plombe. I garantovano vas je zanimalo šta to sve stomatolog stavlja na vaš zub. Da objasnimo ceo proces:

  • Zub se prvo premaže blagom kiselinom koja čisti i nagriza površinu zuba.
  • Zatim se na zub stavlja lepak (bond) koji služi da hemijski poveže vaš zub sa plombom.
  • Na kraju se postavlja bela plomba u više slojeva. Svaki sloj se prosvetljava lampom kako bi plomba bila otpornija i čvršća. Svi se sigurno sećate plavog svetla! Takva plomba se ispolira da bi se sjedinila sa vašim zubom i bila neprimetna. 


2. Amalgamske (crne) plombe 

Amalgamske (crne) plombe su plombe koje se sastoje od legure srebra, žive, aluminijuma, bakra i cinka. Da bi se ove plombe postavile potrebno je ukloniti više zubnog tkiva nego kod postavke belih plombi. S obzirom na to je ova plomba vezana za vaš zub samo mehanički, mora da bude i veća. U poslednje vreme crnim plombama se pripisuje da otpuštaju živu koja toksično deluje na organizam. Ipak, ova tvrdnja je i dalje predmet polemike. 


3. Glas-jonomer plombe

Glas-jonomer plombe su plombe bele boje koje se koriste kao definitivne plombe kod mlečnih zuba. Njihova prednost je što imaju sposobnost da se aktivno bore protiv karijesa tako što otpuštaju fluoride koji su jako zdravi za zube. Zato ih najčešće koristimo u radu sa decom. Sa druge strane su manje otporne i tvrde, tako da nisu dobri kandidati za plombe na stalnim zubima koje treba da traju godinama. 


Koje plombe su bolje?


Ranije se smatralo da su amalgamske plombe neprikosnovene i u trajanju i u kvalitetu. Bele plombe su se u to vreme trošile, pucale, i nisu mogle da pariraju crnim. Kako je napredovala tehnologija, stvorene su bele (kompozitne) plombe koje su dovoljno otporne i čvrste, tako su u skoro svim aspektima – i estetskim i mehaničkim nadmašile amalgamske. 


Kako plombiramo zube u Stomatološkoj ordinaciji “Pavlović”?


U našoj ordinaciji radimo plombiranje zuba isključivo najsavremenijim materijalima. Kada je reč o kompozitima, koristimo one koji su na tržištu pokazali najbolje osobine. Samim tim, naši pacijenti su zadovoljni jer dobijaju ispune koji su dugotrajni i kvalitetni. 

Pružamo garanciju na plombiranje zuba, čime dokazujemo da nam je najvažnije da naši pacijenti znaju da su došli na pravo mesto.

Stomatološka ordinacija “Pavlović” okuplja tim koji je obučen da vrhunski radi i sa decom i sa odraslima. Zato, kod nas, plombiranje mlečnih zuba više nije noćna mora ni za decu ni za roditelje!


Plombiranje zuba - cena


Cena popravke zuba zavisi od toga kolika je površina zuba zahvaćena karijesom. U našoj ordinaciji ona se kreće od 3.500,00 dinara za manje plombe, do 4.500,00 dinara u slučajevima kada je potrebno potpuno rekonstruisati gotovo izgubljeni zub.  U stomatološkoj ordinaciji "Pavlović" plombiranje zuba rade:Njihove biografije, kao i biografije ostalih članova našeg stručnog tima možete pročitati OVDE.Vreme je da počnete da mislite o zdravlju svojih zuba!

Mi smo tu da vam u tome pomognemo!

Pregled za pacijente koji se odluče za intervenciju je besplatan. 

Za ostale pacijente cena pregleda je 1.500,00 dinara.

×

POSTAVITE PITANJE

Vaša poruka je uspešno poslata!

Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS