Trudnoća je divan period i, prirodno, treba učiniti sve da ona prođe u najboljem redu. Zdrava ishrana, umerena fizička aktivnost, odustajanje od loših navika, redovne kontrole kod lekara koji vodi trudnoću...sve je to veoma važno za opšte zdravlje trudnice. To su, srećom, zadaci koje većina trudnica uspeva da ispuni.

Ipak, u svemu tome ne treba zaboraviti ni na važnost oralnog zdravlja. Ako se pitate da li biste u trudnoći smeli da idete kod stomatologa – odgovor je da ne samo da biste smeli, nego je to i više nego preporučljivo! Iako je trudnoća poznata kao „drugo stanje“, ona je fiziološko stanje – dakle, stanje koje se smatra normalnim. Ako je trudnoća planirana, stomatologa treba posetiti i pre nego što žena zatrudni, kako bi se izbegle sve eventualne komplikacije koje bi mogle nastati kada im nije vreme. 


Zubi u trudnoći – sve što treba da znate


Tokom devet meseci trudnoće nastaju mnogobrojne promene u celokupnom organizmu. Treba naglasiti da su ove promene vidljive i u ustima, ali da nema nikakve potrebe za velikom zabrinutošću zbog toga. 


Evo nekoliko situacija koje se javljaju u trudnoći, a koje mogu biti uzrok potencijalnih problema:

  • Svako je umoran pred spavanje, ali trudnice osećaju dodatni umor nakon celodnevne aktivnosti. Ovo može dovesti do čestog preskakanja večernjeg rituala pranja zuba i korišćenja konca. Ako ovo postane standardni model ponašanja, može veoma brzo dovesti do nagomilavanja plaka i stvaranja karijesa.
  • Hormonske promene u trudnoći veoma često dovode do gingivitisa – upale desni. Čak i do 75% trudnica iskusi ovo neprijatno stanje. Desni postaju crvene, nabubrele, lako krvare, čak i na sam dodir. Ako se ovim prirodnim promenama pridoda loša higijena, ovaj oblik gingivitisa, lako može da pređe u periodontitis. Sve ovo vodi gubljenju kosti koja okružuje zub usled upale, zatim labavljanju i posledičnom ispadanju zuba. 
  • Jutarnje mučnine praćene čestim povraćanjem doprinose pojačanju prisustva kiseline u ustima trudnica. Ova kiselina dovodi do oštećenja gleđi, slabljenja prirodne barijere zuba i stvaranja karijesa.
  • Tokom trudnoće, žene imaju često povećanje apetita. Povećan unos hrane, češće grickanje nezdravih grickalica i slatkiša, takođe dovodi do povećanja kiseline u ustima i posledične pojave karijesa.
  • Mnogi lekari preporučuju dodatni unos vitamina i minerala tokom trudnoće u vidu suplemenata. Ako trudnica ima običaj da ove vitamine unosi nakon večernjeg pranja zuba, ove tablete se mogu zalepiti za zube i  imati efekte slične bombonama i lizalicama. Tako se podstiče stvaranje bakterija koje se hrane šećerom, a koje su glavni krivci za stvaranje zubnog kvara.


Pokvaren zub u trudnoći


Kao što smo već napomenuli, redovni odlasci kod stomatologa, mogu da preduprede sve potencijalne probleme i da vas poštede neprijatnih i bolnih situacija u nezgodno vreme. 

Pre svega, preporuka je da se kod stomatologa ode pre trudnoće, na pregled koji bi se sastojao iz detaljnog pregleda zuba i mekih tkiva. Takođe, uradio bi se kontrolni rendgenski snimak, ako je potrebno, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da u trudnoći ništa ne može da nas iznenadi. Ako je na ovakvom preventivnom pregledu ustanovljeno da je sve u redu, stomatolog zakazuje sledeću redovnu kontrolu, u skladu sa nalazom koji je dobio.

Ako se ustanovi da je potrebno, već pri tom prvom susretu treba početi sa popravkama i lečenjima, kako bi trudnica spremno i zdravo dočekala drugo stanje.

Ipak, često se dogodi da nas trudnoća i iznenadi, pa sve ove pripreme ne mogu da budu sprovedene na vreme. Ako se dogodi da trudnoća počne, a trudnica ipak ima pokvarenih zuba ili probleme sa desnima i drugim oralnim tkivima, potrebno je da što pre zakaže termin kod svog stomatologa, kako bi se isplaniralo sistematično rešavanje ove situacije.

Da li je popravka zuba u trudnoći preporučljiva?


Popravke zuba i druge stomatološke intervencije moguće je raditi u sva tri trimestra trudnoće. Posebno, ako su u pitanju hitne intervencije ili terapija bola. Ipak, najbolje je, ako situacija nije alarmantna, intervencije planirati za drugi trimestar, kada je situacija stabilna i za buduću majku i za bebu. 

U prvom trimestru, dolazi do organogeneze – stvaranja organa kod ploda, pa se ovaj period smatra veoma osetljivim. Takođe, trudnice često prolaze kroz period mučnina i povraćanja, pa im je neprijatno tokom intervencija ili intervencije ne mogu ni da podnesu. 

Sa druge strane, treći trimestar može da bude nezgodan jer dugotrajno sedenje u stomatološkoj stolici može da bude više nego neudobno za buduću majku koja i inače sad već ima bolove u kičmi usled povećanja telesne težine i spuštanja stomaka kao pripreme za porođaj.Da li je lokalna anestezija u trudnoći dozvoljena?


Ako pođemo od činjenica da je trudnica zdrava, a trudnoća uredna, primena lokalne anestezije u trudnoći je apsolutno dozvoljena. Kao što je preporučljivije intervencije koje nisu hitne odložiti za drugi trimestar, tako je i primena lokalne anestezije preporučljivija u tom istom periodu. 

Dakle, popravka zuba u trudnoći je apsolutno dozvoljena uz primenu lokalne anestezije. 

Naravno, ako trudnoća nije uredna ili je zdravlje trudnice narušeno, svaka stomatološka intervencija mora se uraditi uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom – ginekologom – koji vodi trudnoću i specijalistom koji je upoznat sa zdravstvenim problemom trudnice.


Da li je vađenje zuba u trudnoći rizično?


Ako se u toku trudnoće utvrdi da je neki zub za vađenje, takvu intervenciju ne treba odlagati, jer baš njeno odlaganje može da dovede do još većih komplikacija koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje trudnice.

Pošto primena lokalne anestezije nije kontraindikovana, vađenju zuba treba pristupiti blagovremeno. Samo u slučaju da trudnica ima poremećaj zgrušavanja krvi ili neko drugo sistemsko oboljenje koje može da utiče na ishod, intervenciju treba obaviti uz konsultaciju sa lekarom koji vodi trudnoću i lekarom specijalistom koji prati to oboljenje. 


Da li je snimanje zuba u trudnoći preporučljivo?


Kada stomatolog zaključi da mu je neophodan rendgenski snimak kao dodatno sredstvo za dijagnostiku, to može da uradi bez straha za zdravlje trudnice i njenog ploda. Kao dodatno sredstvo zaštite može se upotrebiti i olovna kecelja, kao i olovni štitnik za štitnu žlezdu. Prema preporukama Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, zračenje koje bi trudnica i njen plod primili prilikom snimanja jednog „malog snimka“ desetostruko je manje od dnevnog zračenja koje oni prime iz okruženja. 

Prema tome, snimanje ne treba odlagati ako je neophodno u pravilnoj i pravovremenoj dijagnostici. To posebno dolazi do izražaja u današnje vreme kada je upotreba digitalnih rendgen aparata dovela do smanjenja zračenja za dodatnih 80% u odnosu na klasične, analogne aparate. 


Koji lekovi iz stomatološke prakse su sigurni za upotrebu u trudnoći?


Ako je reč o terapiji bola, trudnice treba da daju prednost lekovima na bazi paracetamola. Tek ako ovi lekovi ne daju efekta treba konsultovati lekara koji vodi trudnoću, kako bi, eventualno, dao zeleno svetlo za upotrebu nekih drugih analgetika.

Što se tiče antibiotika – prvenstveno treba voditi računa o tome da li je trudnica alergična na određenu grupu antibiotika i u skladu sa tim prepisivati adekvatnu terapiju. Generalno, ako nema prethodno potvrđenih alergija na lekove, preporučuju se penicilini i cefalosporini.


Na koji način zaštititi zube u trudnoći?


Treba naglasiti da je pogrešno ubeđenje većine da se zubi u trudnoći pojačano kvare zbog nedostatka kalcijuma. Ovaj mineral beba „uzima“ iz kostiju majke, a ne iz zuba. Zato, zube u trudnoći, žene treba da štite na iste načine kao i kada nisu bile trudne.

Evo malog podsetnika:

  1. Redovno odlazite na kontrole kod svog stomatologa, najmanje na 6 meseci, a po potrebi i češće. 
  2. Perite zube dva puta dnevno – ujutru pre doručka, i uveče neposredno pre spavanja, posle poslednjeg obroka.
  3. Koristite konac za zube svakodnevno, pre pranja zuba.
  4. Uravnotežite ishranu – jedite zdravo, redovno, uobročeno. Ne grickajte između obroka, ne jedite previše slatkiša. Posle slatkiša operite zube.


Trudnice u Stomatološkoj ordinaciji „Pavlović“


Stomatološka ordinacija „Pavlović“ posebnu pažnju obraća na trudnice. Kada nas pozovete da zakažete termin, uvek izlazimo u susret i vaš termin zakazujemo u skladu sa vašim potrebama. Ostavljamo dovoljno vremena da vam objasnimo sve vezano za pravilno održavanje oralne higijene u trudnoći, kao i da odgovorimo na sva vaša pitanja i rešimo sve vaše nedoumice. 

Trudnice u našoj ordinaciji uvek imaju prednost!


Komentari

Vaše ime i prezime *
Vaš email *
Vaš komentar *


Pročitajte još:


Hollywood smile

Šta znači kad kažemo Hollywood smile?Kada se kaže Hollywood smile (Holivudski osmeh), već...


Najbolji konac za zube i kako ga koristiti

Svima nam je poznato da je dobra oralna higijena glavni preduslov zdravlja naših zuba i mekih...


Strah od zubara

Procenjuje se da preko 50% odraslih osoba oseća neku vrstu nelagodnosti kada je reč o posetama sto...


Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS