Kada se kaže "proteza za zube", svi uglavnom pomisle na totalnu protezu – protezu koja se pravi u slučajevima kada pacijent ostane bez svih zuba. I, uglavnom svi imaju negativan stav prema tome, nadajući se da će proći još puno vremena do trenutka kada će oni biti kandidati za takvu terapiju.
Ipak, postoji mnogo vrsta proteza za zube u stomatologiji, a u ovom blogu ćemo se upoznati sa svakom od njih, kako biste bolje razumeli koja proteza se preporučuje u pojedinim situacijama.  


1. TOTALNA PROTEZA


Jedna od najpoznatijih, ali među pacijentima ne tako omiljena je totalna proteza. Ona se izrađuje u slučajevima kada u vilici nedostaju svi zubi. Na ovaj način nadoknađuju se zubi koji nedostaju. Međutim, pri izradi ovakve proteze neophodno je da proteza obuhvati i jedan deo mekih tkiva kako bi proteza bila stabilna i kako ne bi spadala. Meka tkiva, u ovom slučaju, prihvataju u potpunosti pritisak žvakanja. To pacijentima na početku veoma teško pada, posebno u slučajevima kada se radi gornja totalna proteza koja obuhvata nepce, sve do prelaska tvrdog u meko nepce – do takozvane A-linije. Naravno, ove proteze vrlo brzo postanu sastavni deo pacijentove svakodnevice, pa sve prvobitne nelagodnosti nestaju.
Ipak, u slučajevima potpune bezubosti, kao terapija preporučuje se i 
ugradnja implanata. Ugradnjom 4 implanta u jednu vilicu, omogućava se izrada privremenog mosta ALL ON FOUR sa kojim pacijent već prvog dana napušta ordinaciju. Nakon 4-6meseci, pacijent dobija definitivni fiksni rad – most na 4 implanta.


2. PARCIJALNA PLOČASTA PROTEZA SA KUKICAMA


Kada nam nedostaje nekoliko zuba, moguće je napraviti parcijalnu protezu.Najjednostavnija vrsta ovakve proteze je parcijalna pločasta proteza (izgleda kao totalna) koja se livenim kukicama vezuje za preostale zube i nadokađuje zube koji nedostaju. Ona je nešto redukovanija (obuhvata manje mekih tkiva) zato što deo pritiska žvakanja, u ovom slučaju, prihvataju i preostali zubi. Sada je i jasnije koliko nam svaki pojedinačni zub znači kada je reč o terapiji. Što je više zuba preostalo, terapija je jednostavnija i lakša za pacijenta.

Ovakva proteza možda nije najbolje estetsko rešenje jer su livene kukice svakako vidljive u ustima, ali funkcionalno, u potpunosti zadovoljava.


3. WISILL PROTEZA – SKELETIRANA PROTEZA SA KUKICAMA


Ako je potrebno nadoknaditi nekoliko zuba, postoji još jedno rešenje koje je lagodnije za pacijenta. Umesto velike ploče (nalik totalnoj protezi), pravi se takozvani „skelet“ od metala, koji je redukovan u najvećoj meri – obuhvata samo onoliko mekih tkiva koliko je neophodno. Time pacijenti umnogome dobijaju na komforu. 

Wisill proteza sa kukicama i dalje ima livene kukice, ali olakšava pacijentima nošenje jer je manja i pacijenti se na nju naviknu mnogo brže i lakše.4. WISILL PROTEZA – SKELETIRANA PROTEZA SA ATEČMENIMA


Rešenje krezubosti – nedostatka jednog broja zuba – koje je najprihvatljivije i sa estetske i sa funkcionalne strane je wisill proteza sa atečmenima.

Wisill proteza je, kao u prethodnom primeru - maksimalno redukovani metalni skelet. Ipak, u ovom slučaju, umesto livenih kukica koje su vidljive i estetski nezadovoljavajuće, pronalazimo jedno novo rešenje koje se pacijentima uvek dopadne jer je nevidljivo i u potpunosti imitira prirodni zubni niz. Dakle, u ovakvim slučajevima, sve zube koje su preostali u vilici (ako ih je malo) ili barem zube koji se nalaze do zuba koji nedostaju (zavisno od procene stomatologa), treba prekriti krunicama. Na tim krunicama, naši tehničari prave specijalne nastavke. Kada se napravi proteza, na zubima koji se nadoknađuju protezom nalaze se specijalne kopče– atečmeni, koji se sa strane nepca u gornjoj i jezika u donjoj vilici kopčaju sa onima nastavcima izlivenim na krunicama. Na taj način ne vidi se veza između zuba koji se nadoknađuju protezom i zuba koji su preostali. Time se estetika podiže na veoma visok nivo.
Kao i u prethodnim slučajevima, kada postoji takva mogućnost, dobro je 
ugraditi implant.Time se nadoknađuje samo taj, izgubljeni zub, ili se implantom obezbeđuje nosač potencijalnog mosta – stvara se mogućnost za izradu fiksnog rada. 5. FIKSNA PROTEZA ZA ISPRAVLJANJE ZUBA


Fiksne proteze su odličan način da ispravite stalne zube. Pregledom kod specijaliste ortodoncije, utvrdićete da li ste dobar kandidat za ovakvu vrstu terapije. Ako jeste, treba da znate sledeće:

Terapija fiksnim protezama traje prosečno godinu i po dana. U tom vremenu potrebno je da se pridržavate određenih pravila vezanih za održavanje higijene i ishranu kako biste što lakše prošli kroz celokupan proces. Takođe, kako bi vaši zubi ostali u postignutom položaju, neophodno je da određeno vreme koje odredi vaš ortodont, nosite retencione providne folije koje će vam u tome pomoći.

Postoje dve vrste fiksnih proteza:

  • Čelične– To su standardne proteze koje su izrađene od metala. Veoma su efikasne i popularne su kod mlađih pacijenata. Na svakoj kontroli možemo da menjamo boju takozvanih „ligaturnih“ gumica čime proteza dobija novi i svaki put zanimljiv izgled, u skladu sa željama pacijenta. 

  • Estetske–Ako vam je estetika na prvom mestu, onda je vaš izbor estetska fiksna proteza. Pacijenti koji su u svakodnevnom kontaktu sa ljudima, koji se puno smeju i važno im je da njihov osmeh i tokom terapije bude savršen, često se odlučuju za estetske proteze. Postoji dve vrste ovakvih proteza:

    • Proteza od safirnog stakla

    • Keramička proteza

Što se tiče same terapije, ona je ista u svim slučajevima. 


6. MOBILNA PROTEZA ZA ISPRAVLJANJE ZUBA


Mobilne proteze za ispravljanje zuba koriste se u ortodontskoj terapiji u mešovitoj denticiji – kada dete ima i mlečne i stalne zube. Ova vrsta proteze služi da ispravi nepravilan položaj zuba, ali i da po potrebi, usmeri rast vilične kosti u željenom smeru kako bi se sprečio razvoj ozbiljnijih ortodontskih anomalija. Iz ovog razloga, vrlo je važno da dete već sa sedam godina dođe na pregled kod ortodonta, kako bi se utvrdilo da li je kandidat za protezu i u kom trenutku je najbolje da počne da je nosi. 

Vrlo je važno i da proteza lepo izgleda. U skladu sa željama naših najmlađih pacijenata, tehničari izrađuju mobilne proteze u bojama, dodaju razne aplikacije, šljokice, slike omiljenih likova iz crtanih filmova. Na ovaj način, proteza postaje draga deci i ona se ne opiru kada treba da je nose. Najčešće se proteza nosi 16h u toku dana –noću i nekoliko sati tokom dana.


7. FOLIJE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Folije za ispravljanje zuba su fantastičan izbor kada je u pitanju ispravljanje zuba. Nakon ortodontskog pregleda, vaš stomatolog utvrđuje da li ste dobar kandidat za ovu terapiju. Ako jeste, predočiće vam broj folija koji je potreban da bi se postigao željeni efekat i prikazaće vam video prezentaciju toka terapije.

Važno je napomenuti da su folije providne i nevidljive, pa zadovoljavaju i najviše estetske zahteve. Takođe, pacijent nema ograničenja u ishrani, što ovaj period čini lako podnošljivim. Folije se nose 18h u toku dana, a poslednju foliju pacijent nosi samo noću, radi održavanja postignutih rezultata. 

Ako se opredelite za ovu vrstu terapije, vaši estetski kriterijumi biće kompletno zadovoljeni, a neudobnosti će biti svedene na minimum. U Stomatološkoj ordinaciji „Pavlović“ izrađujemo sve vrste ovih proteza. Ako niste sigurni koja proteza je preporučena u vašem slučaju, zakažite svoj besplatni pregled i naši stomatolozi će rešiti sve vaše nedoumice.


+381 63 8211 603


Komentari

Vaše ime i prezime *
Vaš email *
Vaš komentar *


Pročitajte još:


Korona virus u stomatološkoj ordinaciji

Pre korona virusaTaman kad smo se spremili za tople, prolećne dane, kada smo isplanirali kako ćemo...


Zadah iz usta

Neprijatan miris iz usta nije oboljenje samo po sebi, tu se zapravo radi o simptomu, manifestac...


Pokvaren zub – kada je vreme da se javite zubaru?

Zdrav zub se sastoji od krunice i korena, odnosno gleđi koja prekriva krunu, cementa koji obavija k...


Copyright © 2018 Stomatoloska ordinacija Pavlovic. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by WBS